Αρχική Δραστηριότητα Διάφορα - Ομιλίες Οι Δικηγόροι, ο ΦΠΑ και το δημοσιονομικό όφελος
Οι Δικηγόροι, ο ΦΠΑ και το δημοσιονομικό όφελος PDF Εκτύπωση E-mail

Το παρακάτω άρθρο του Δημήτρη Κατσαρού δημοσιεύτηκε την 25.03.2010 στην εφημερίδα "Ημερήσιος Κήρυκας" Λάρισας.

Οι Δικηγόροι, ο ΦΠΑ και το δημοσιονομικό όφελος

Η Ελλάδα δεν έχει καμία υποχρέωση από το Κοινοτικό Δίκαιο για επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες των δικηγόρων. Απεναντίας με βάση την ισχύουσα περί ΦΠΑ οδηγία [2006/112/ΕΚ άρθρο 375] η χώρα μας έχει απεριόριστο χρονικά δικαίωμα να απαλλάσσει από ΦΠΑ τις δικηγορικές υπηρεσίες. Η απαλλαγή δικαιολογείται αφενός μεν από τη φύση του  λειτουργήματος του δικηγόρου, αφετέρου δε από το δικαίωμα του πολίτη για εύκολη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Παρά ταύτα όμως, αιφνιδίως, στο φορολογικό νομοσχέδιο περιελήφθη διάταξη με βάση την οποία θα υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ και οι δικηγορικές υπηρεσίες, εξέλιξη η οποία πυροδότησε την άμεση αντίδραση της πανελλήνιας συνδικαλιστικής έκφρασης των δικηγόρων με κήρυξη αποχής από τα δικαστήρια της χώρας την 23, 24, 26 Μαρτίου 2010 με ορατό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μετά το Πάσχα.

Είναι βέβαιο, ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για υπαγωγή των δικηγορικών υπηρεσιών σε καθεστώς ΦΠΑ, είναι πρόχειρη και ελήφθη υπό το κράτος των πιέσεων που ασκεί η τρομακτική επικοινωνιακή ισχύς των κεντρικών τηλεοπτικών ΜΜΕ. Μήνες τώρα, παρότι καμία σοβαρή δημόσια συζήτηση δεν έγινε, λέγεται από το πρωί μέχρι το βράδυ από ανεύθυνους και άσχετους ότι «οι δικηγόροι πρέπει να πληρώσουν ΦΠΑ» ή «να μην εξαιρούνται οι δικηγόροι από την πληρωμή ΦΠΑ». Είναι το αποτέλεσμα μιας απαράδεκτης λαϊκίστικης νοοτροπίας η οποία καλλιεργείται δίκην παραισθησιογόνου και η οποία θέλει τον δικηγόρο να φοροδιαφεύγει συστηματικά. Μια νοοτροπία η οποία αδικεί τούς βιοποριστές νέους και μαχόμενους δικηγόρους, δηλαδή την συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου μας. Και τούτο, παρότι είναι θεσμοθετημένη από χρόνια η προείσπραξη του φόρου εισοδήματος των δικηγόρων, η  οποία αποφέρει μεγάλα ποσά που αποδίδονται κάθε μήνα στο δημόσιο με τους μηχανισμούς είσπραξης των δικηγορικών συλλόγων. Σημειωτέον ότι αποτελεί μόνιμο αίτημα των δικηγορικών συλλόγων η επέκταση της προείσπραξης και σε άλλες –εξωδικαστικές- δικηγορικές υπηρεσίες, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει δεκτό, αν και είναι  βέβαιο ότι θα συντελέσει στη σύλληψη πρόσθετης φορολογητέας ύλης και στη συνακόλουθη αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Όσον αφορά βέβαια τον ΦΠΑ, ενώ υπάρχει μια άνευ προηγουμένου πλειοδοσία «να πληρώσουν οι δικηγόροι ΦΠΑ κ.λ.π.», ουδείς αναρωτιέται τελικά «ποιος θα πληρώσει τον ΦΠΑ» και πολύ περισσότερο αν η θέσπισή του θα έχει σαν αποτέλεσμα το δημοσιονομικό όφελος ή θα έχει άλλες δυσμενείς συνέπειες.  Ωστόσο και στα ερωτήματα αυτά οι απαντήσεις είναι σχεδόν αυτονόητες.
Τον ΦΠΑ δεν θα τον πληρώσει ο δικηγόρος, αλλά ο πολίτης ο οποίος θα απολαύσει τις υπηρεσίες του. Ο δικηγόρος αν τον εισπράξει, απλώς θα τον αποδώσει. Άρα αυτός που θα επιβαρυνθεί θα είναι ο πολίτης. Ειδικά αυτός που έχει χαμηλό εισόδημα, όχι μόνον θα επιβαρυνθεί μεσούσης της οικονομικής κρίσης, αλλά ενδέχεται να αποθαρρυνθεί λόγω οικονομικής αδυναμίας να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Δηλαδή αυτός θα στερηθεί του κατοχυρωμένου, υποτίθεται, δικαιώματός του για εύκολη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, ενώ αυτονόητα θα υποστεί πλήγμα και ο νέος και μαχόμενος δικηγόρος ο οποίος είναι ο δυνητικός φυσικός συνήγορός του.

Πέραν των παραπάνω, η διάταξη θα πρέπει να αποσυρθεί διότι ουσιαστικά διευκολύνει την φοροδιαφυγή αφού και ο δικηγόρος, αν θέλει, δεν θα εκδώσει απόδειξη με σκοπό τον λιγότερο φόρο εισοδήματος και ο  πελάτης θα συμφωνήσει σε αυτό με σκοπό την μη καταβολή τού ΦΠΑ.  Παρατηρείται δηλαδή μια σαφής αντίφαση στις ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών, αφού από τη μια γίνεται θορυβώδης λόγος για συλλογή αποδείξεων από παροχή δικηγορικών υπηρεσιών, ενώ από την άλλη η επιβολή ΦΠΑ λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Επομένως, με την υπαγωγή των δικηγορικών υπηρεσιών σε καθεστώς ΦΠΑ, όχι μόνον δεν θα επιτευχθεί δημοσιονομικό όφελος, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επιβαρυνθούν περισσότερο οι πολίτες που θέλουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης.     
     

Ο Δημήτρης Κατσαρός είναι Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και επικεφαλής της  ««ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»

 

All rights reserved. Copyright 2006-2014 spdl.gr. Designed & developed by IRiS Design. Checked at January 2014.