Αρχική Δραστηριότητα Διάφορα - Ομιλίες ΤΑ ΗΡΕΜΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΤΑ ΗΡΕΜΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Λάρισας

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

 Μια διαχρονική συνήθεια στη πολιτική ζωή της χώρας μας, θέλει τους εκάστοτε αποχωρούντες υπουργούς να αναφέρονται στο έργο που επιτέλεσαν και πολλές φορές, με άκομψο είναι αλήθεια τρόπο, να αυτοεπαινούνται. Εν προκειμένω ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, απερχόμενος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και  παραδίδοντας αυτό στο νέο Υπουργό κ. Νικόλαο Δένδια είπε επί λέξει «Σου παραδίδω ήρεμα νερά…», αναφερόμενος προφανώς στο έργο που έγινε κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ίσως και να αναφερόταν σε γενικότερες πρωτοβουλίες που ανέλαβε κατά την διάρκεια της θητείας του, ο σχολιασμός των οποίων δεν αποτελεί αντικείμενο του παρόντος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι προφανές  ότι όταν έλεγε αυτά, δεν μπορεί να εννοούσε τα ουσιαστικά και διαχρονικά προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, τα οποία εξακολουθούν να είναι υπαρκτά και να επιζητούν εναγωνίως τη λύση τους.
   Η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, αποτελεί το σοβαρότερο από αυτά και απειλεί να απαξιώσει πλήρως κάθε έννοιά της και τους λειτουργούς της. Παρά τις αλλεπάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες (Νόμοι 3346/2005, 2915/2001, 3160/2003) προς την κατεύθυνση επίλυσής του, δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος και αυτές είχαν ως βέβαιο και εμφανές επακόλουθο τις συχνές τροποποιήσεις της πολιτικής και ποινικής δικονομίας. Η ύπαρξη ήδη κενών οργανικών θέσεων δικαστών και γραμματέων, η μη αύξηση αυτών των θέσεων, η έλλειψη πλήρους μηχανοργάνωσης και γενικά της αναγκαίας υποδομής πριν από την εκδήλωση κάθε νομοθετικής παρέμβασης,  είναι ο βασικός λόγος της αποτυχίας των προσπαθειών που γίνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μια υποδομή η οποία όμως δεν δημιουργείται χωρίς τα απαραίτητα χρήματα, τα οποία δεν διαθέτει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως δεν έχει και υφυπουργό, αφού στη χώρα μας κυριαρχεί η περιβόητη θεωρία του «πολιτικού κόστους», η οποία εμποδίζει την λήψη ουσιαστικών μέτρων για την πρόοδο και τον πραγματικό εκσυγχρονισμό της. Εν προκειμένω, κάθε  κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι δεν έχει πολιτικό κόστος, από την έλλειψη δικαστών, γραμματέων, την μη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών ή από το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη εξακολουθεί να απονέμεται σε χώρους που απονεμόταν και πριν από κάποιες δεκαετίες. Ούτε βέβαια μπορούν να ξεπερασθούν οι ελλείψεις αυτές, με παράλογες, ευκαιριακές και ανεύθυνες προτάσεις για την αύξηση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων, που συναντούν τις εύλογες και δίκαιες αντιδράσεις των εργαζομένων στο χώρο της δικαιοσύνης, δηλ. δικαστών, δικηγόρων και γραμματέων. Μια τέτοια όμως διαχρονική συμπεριφορά της πολιτείας, είναι βέβαιο ότι έχει ως μόνο αποτέλεσμα την  ύπαρξη του αρνητικού φαινομένου της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης, το οποίο δυστυχώς υπάρχει κίνδυνος να μονιμοποιηθεί λαμβάνοντας χαρακτηριστικά αρνησιδικίας. Ένα φαινόμενο υπαρκτό, το οποίο παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων στο χώρο αυτό, αποτελεί και την κύρια αιτία αμφισβήτησης του ρόλου της Δικαιοσύνης στη πατρίδα μας.
     Η εμπειρία έχει δείξει, ότι η επιλογή Υπουργού της Δικαιοσύνης από το χώρο της μαχόμενης δικηγορίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορεί υπό τις ανάλογες προϋποθέσεις να ωφελήσει τον πολύπαθο χώρο της. Ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης  κ. Ν. Δένδιας διαθέτει αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα, αφού σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, υπήρξε μαχόμενος δικηγόρος πριν την ενασχόλησή του με την κεντρική πολιτική. Βίωσε δηλαδή και γνωρίζει τα προβλήματα μέσα από την καθημερινή και επίπονη άσκηση του επαγγέλματος. Θα πρέπει όμως να συνειδητοποιήσει έγκαιρα ότι επίλυση των προβλημάτων και ειδικά του αρνητικού φαινομένου που περιγράψαμε, δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συζήτηση των προτάσεων  και τη συμμετοχή στη προσπάθεια των συνδικαλιστικών οργάνων των δικηγόρων. Στο τέλος -τέλος, παρά τα όσα ανεύθυνα υποστηρίζονται, οι δικηγόροι είναι οι μόνοι που έχουν και επαγγελματικά κίνητρα να επιζητούν πραγματικά την ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων και την συνακόλουθα ταχεία έκδοση και εκτέλεση των αποφάσεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως και εν προκειμένω ισχύει το αρχέγονο «Αρχή άνδρα δείκνυσι»… Πολύ περισσότερο όταν αυτός πρέπει να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στο χώρο της Δικαιοσύνης…
  
  Ο Δημήτρης Κατσαρός είναι Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και επικεφαλής της  «ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»

 

All rights reserved. Copyright 2006-2014 spdl.gr. Designed & developed by IRiS Design. Checked at January 2014.