Αρχική Δραστηριότητα Διάφορα - Ομιλίες Δικαιοσύνη είδος πολυτελείας…
Δικαιοσύνη είδος πολυτελείας… PDF Εκτύπωση E-mail

Το κατωτέρω άρθρο του Δημήτρη Κατσαρού δημοσιεύθηκε στην ημερήσια εφημερίδα της Λάρισας "Ελευθερία"

 Τον τελευταίο καιρό γίνεται ολοένα και πιο φανερή μια άνευ προηγουμένου νομοθετική από πλευράς πολιτείας δραστηριότητα η οποία ανεξάρτητα από προθέσεις των εμπνευστών της, κατατείνει τελικά στην παρεμπόδιση των πολιτών από την απόλαυση του αγαθού της Δικαιοσύνης. Με διάφορα προσχήματα και δικαιολογίες αποφασίζονται μέτρα και ρυθμίσεις που έρχονται σε καταφανή αντίθεση με κάθε έννοια Κράτους Δικαίου. Η αρχή έγινε με την υπαγωγή των δικηγορικών υπηρεσιών σε καθεστώς ΦΠΑ [23%] η οποία επεβλήθη αφού προηγήθηκε μια  επικοινωνιακή προσπάθεια  η οποία επιχειρούσε να πείσει ότι «πρέπει και οι δικηγόροι να πληρώσουν ΦΠΑ», αποσιωπώντας το προφανές. Ότι δηλαδή οι πολίτες που προσφεύγουν στις υπηρεσίες τους θα τον πληρώσουν ενώ οι δικηγόροι απλά θα τον εισπράξουν και θα τον αποδώσουν… Ηδη έχει τεθεί σε ισχύ ο Ν 3900/2000 με τον τίτλο «εξορθολογισμός!!  των διαδικασιών και επιτάχυνση της διοικητικής δίκης” με την οποία θεσπίζεται η αύξηση των παραβόλων  για ένσταση,  αίτηση παροχής προσωρινής προστασίας, προσφυγή, ανακοπή, ανακοπή ερημοδικίας, αίτηση ακύρωσης, έφεση, αντέφεση, αίτηση αναθεώρησης, κλ.π  στις πάσης φύσεως διοικητικές διαφορές, η ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος της έφεσης, της αναίρεσης και της προσωρινής δικαστικής προστασίας (φορολογικές και τελωνειακές  διαφορές).

 

Επίσης έχουν τεθεί σε ισχύ  ο Ν 3904/2010 για τον “εξορθολογισμό !!! και βελτίωση στην απονομή της ποινικής  δικαιοσύνης” καθώς και η ΚΥΑ 123827/23-12-2010 Υπουργών Οικονομικών - Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για αναπροσαρμογή του παραβόλου μήνυσης, του τέλους πολιτικής αγωγής κατά ποσοστό 1000% και 500% αντίστοιχα, που ουσιαστικά εμποδίζουν την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη του  οικονομικά αδύναμου πολίτη. Με δεδομένες τις ρυθμίσεις αυτές, είναι βέβαιο ότι θα προκύψει το προδήλως αρνητικό για Κράτος Δικαίου φαινόμενο, ο υφιστάμενος αξιόποινη πράξη πολίτης να μη ζητά την δίωξη του δράστη αυτής, αναλογιζόμενος την αδυναμία του να καταβάλει τα έξοδα της ποινικής διαδικασίας. Με πολύ απλά λόγια θα οδηγηθούμε στήν απαράδεκτη κατάσταση να τελούνται αξιόποινες πράξεις, οι οποίες όμως δεν θα υφίστανται τον δικαστικό έλεγχο αφού για την δίωξή τους και την εκδίκασή τους στη συνέχεια απαιτούνται υπέρογκες δαπάνες τις οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ασθενέστερα οικονομικά τμήματα των πολιτών.   
        
Είναι δηλαδή προφανές ότι με την ομοβροντία αυτών των ρυθμίσεων παραβιάζονται θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα των πολιτών που προστατεύονται από το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τις άλλες διεθνείς συμβάσεις τις οποίες έχει υπογράψει η χώρα μας. Ακριβέστερα, πρόκειται περί ουσιαστικής κατάργησης του δικαιώματος των πολιτών για πρόσβαση στο Δικαστήριο  και σε δίκαιη δίκη, παρά τις πομφόλυγες και τα προσχήματα περί της επιδιωκόμενης τάχα επιτάχυνσης της διαδικασίας και περιστολής της δικομανίας των Ελλήνων!!

Η αρνητική για τα δικαιώματα του πολίτη νομοθετική δραστηριότητα ασφαλώς συνδυάζεται και με τα πλήγματα που δίδονται στη φυσιογνωμία και στο ρόλο του δικηγόρου και αναμένεται να συνεχισθεί με την αναγγελθείσα κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την «απελευθέρωση» της δικηγορίας, στο όνομα των προβλέψεων του Μνημονίου με ανομολόγητο πλήν όμως σαφή σκοπό την βαθμιαία μετατροπή του από συμπράττοντα λειτουργό της Δικαιοσύνης σε απλό επαγγελματία νομικό.
Μετά ταύτα, καθίσταται περισσότερο από κάθε φορά αναγκαίο να λειτουργήσουν επιτέλους ουσιαστικά, άμεσα και ενιαία τα συλλογικά όργανα των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Να διακηρύξουν την αντίθεσή τους στις ρυθμίσεις αυτές και να υπερασπισθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών με κάθε νόμιμο μέσο. Να απαιτήσουν την άμεση κατάργησή τους και να διεκδικήσουν την ακύρωσή τους λόγω της αντίθεσής των στο Σύνταγμα και στις διεθνείς συμβάσεις που προστατεύουν το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη.
  

Ο Δημήτρης Κατσαρός είναι Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και επικεφαλής της  ««ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»

 

All rights reserved. Copyright 2006-2014 spdl.gr. Designed & developed by IRiS Design. Checked at January 2014.