Αρχική Δραστηριότητα Διάφορα - Ομιλίες Οι δικηγόροι και η τακτική του «διαίρει και βασίλευε»
Οι δικηγόροι και η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» PDF Εκτύπωση E-mail

του Δημήτρη Κατσαρού

Το «διαίρει και βασίλευε», αυτή η πανάρχαια τακτική ελέγχου και ποδηγέτησης εθνών, λαών και πολιτών που χρησιμοποιήθηκε από πολλές δυνάμεις στη παγκόσμια ιστορία, είναι γνωστό ότι έτυχε της ιδανικότερης εφαρμογής στη δράση της εξωτερικής πολιτικής της Αγγλίας στις χώρες επιρροής της, όπως δυστυχώς συνέβη με την Ελλάδα στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν ασφαλώς και στη Κύπρο όπου οι συνέπειες είναι προφανείς ακόμη και σήμερα. Αυτή λοιπόν η τακτική που είναι βέβαιο ότι θα βρίσκει εφαρμογή στο διηνεκές, ως εργαλείο επιβολής της οιασδήποτε πολιτικής και όχι μόνον βούλησης, φαίνεται πλέον να αποτελεί επιλογή για την εξουδετέρωση της αποτελεσματικότητας των αγωνιστικών κινητοποιήσεων στο χώρο των δικηγόρων.

Ήδη από την 17-06-2010 στην Ολομέλεια της Θεσσαλονίκης ο Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Δημήτραινας, υπέδειξε εμμέσως πλην σαφώς, να περιοριστούμε μόνο στις ελάχιστες αμοιβές και τα γραμμάτια προείσπραξης και να αφήσουμε τα άλλα, δηλ. διαφήμιση, γεωγραφικούς περιορισμούς, κεφαλαιουχικές –πολυεπαγγελματικές εταιρίες, διότι σύμφωνα με τις υποδείξεις της τρόικας  είναι πολλοί οι περιορισμοί που αφορούν την άσκηση της δικηγορίας στη χώρα μας.

Τα ίδια περίπου είπε και στην γνωστή πλέον για τις αποδοκιμασίες που ακούστηκαν Ολομέλεια της Καβάλας την 19-07-2010 ο Υπουργός κ.Χ. Καστανίδης, τον οποίο φαίνεται κάλεσε η ποικιλώνυμη και ποικιλόχρωμη ηγετική ομάδα προκειμένου να ειπωθούν αυτά που ήθελε η ίδια από τα πλέον αρμόδια χείλη, σε μια προσπάθεια αποτελεσματικότερης πειθούς. Μάλιστα γράφηκε στη δικηγορική ιστοσελίδα «Σκουζέ και Φίλωνος», χωρίς να διαψευσθεί, ότι οι Πρόεδροι ΔΣΑ και ΔΣΠ κ.κ. Παξινός και Μανουσάκης, σε συνάντηση στο Υπουργείο  με τον κ. Χ. Καστανίδη, πριν την Ολομέλεια της Καβάλας, δέχθηκαν ως ουσιαστικό αίτημα μόνο τα γραμμάτια προείσπραξης και παραιτήθηκαν από τα άλλα… το οποίο αν συνέβη, είναι μια ακόμη επίδειξη πρωτοφανούς και αναίσχυντης περιφρόνησης της βούλησης των συναδέλφων της χώρας που εκδηλώθηκε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και με αποφάσεις μέσα από πρωτοφανείς για τη μαζικότητά τους Γενικές Συνελεύσεις. Αποτελεί βέβαια και μια ακόμη απόδειξη της περιβόητης «μυστικής διπλωματίας» που ακολουθεί το προεδρείο της Ολομέλειας η οποία μας έκαψε κυριολεκτικά μέχρι σήμερα. Μια «διπλωματία» που αναλίσκεται σε φιλοφρονήσεις του τύπου "ο δικηγόρος, ο συνδικαλιστής Υπουργός"(!!!), "ασπίδα μας ο Υπουργός" (!!!) και σε ανταπόδοση επαίνων από πλευράς του για την "σωφροσύνη κ.λ.π" του Προέδρου τάδε …. Βέβαια οι συνάδελφοι έχουν αντιληφθεί πλήρως ότι οι μέχρι τώρα τουλάχιστον έγγραφες μάλιστα δεσμεύσεις, δεν είχαν καμιά απολύτως αξία ούτε στην ελάσσονα περίπτωση του τρόπου και χρόνου εφαρμογής του ΦΠΑ…      

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι προφανές, ότι κυρίως μετά την Ολομέλεια της Καβάλας βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμα προσπάθεια εξουδετέρωσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου. Είχε προηγηθεί η παραπλάνηση, ο αποπροσανατολισμός, η σύγχυση με στόχο την αδρανοποίηση με την απαράδεκτη εκείνη Ολομέλεια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης την 26-04-2010 όπου ο ίδιος ο κ. Υπουργός διαβεβαίωνε (!!!) ότι δεν υπάρχει νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της οδηγίας Μπολκενστάιν και την άλλη ημέρα ψηφίστηκε  ο Ν 3844/2010…. Στη συνέχεια όταν άρχισαν να γιγαντώνονται  οι κινητοποιήσεις ακολούθησαν οι δεσμεύσεις  «..όχι απλά για διασφάλιση των ελάχιστων αμοιβών αλλά επιπρόσθετα και η ποσοτική αύξηση και η οριζόντια επέκτασή τους στο σύνολο των προσφερόμενων νομικών υπηρεσιών κ.λ.π, κ.λ.π». Στην παρούσα φάση φαίνεται η προσπάθεια να επικεντρώνεται στο τεμαχισμό των αιτημάτων με σκοπό την πρόκληση μιας διχαστικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δικηγόρων –μελών επαρχιακών συλλόγων και συναδέλφων –μελών των τριών μεγαλύτερων συλλόγων, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι ψευδεπίγραφη και αποσκοπεί απλώς στην αναστολή και αδρανοποίηση του κλάδου. Το κύριο «επιχείρημα» που δίκην παραισθησιογόνου ρίπτεται για την υποδαύλιση αυτής της αντιπαράθεσης, είναι ότι οι δικηγόροι των μεγάλων συλλόγων δεν θα χάσουν αλλά θα κερδίσουν από τη κατάργηση των εδαφικών περιορισμών, απαγόρευση διαφήμισης κ.λ.π ενώ οι μόνοι που θα χάσουν είναι οι δικηγόροι των περιφερειακών συλλόγων. Είναι σαφές βέβαια ότι καμιά ουσία δεν έχει μια τέτοια συζήτηση, αφού είναι βέβαιο ότι το ίδιο θα χάσει ο μαχόμενος, ελεύθερος επαγγελματίας, βιοποριστής και ο νέος συνάδελφος των Αθηνών με αυτόν του Έβρου από τη δραστηριότητα των κεφαλαιουχικών –πολυεπαγγελματικών εταιριών στο χώρο των δικηγορικών υπηρεσιών ανά την Ελλάδα.

Εξάλλου για ποιά διαπραγμάτευση ομιλεί ο κ. Υπουργός, όταν όσα υποτίθεται θα τεθούν σε συζήτηση, αποτελούν μέρος των διατάξεων του Μνημονίου; Το οποίο πέραν των άλλων υπέγραψε ο ίδιος και πρέπει να εφαρμόσει η χώρα μας διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα λάβει τη συμφωνημένη χρηματοδότηση. Σε ποια διαπραγμάτευση αναφέρεται όταν όσα αφορούν τις ελάχιστες αμοιβές και τα γραμμάτια προείσπραξης τα περιλαμβάνει η γνωστή αιτιολογημένη γνώμη που απαντήθηκε από τον ίδιο όχι αρνητικά όπως ζητούσαν οι σύλλογοι, αλλά ουσιαστικά με αίτημα παράτασης μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2010 οπότε και σύμφωνα με το Μνημόνιο θα πρέπει να καταργηθούν; Ειρήσθω εν παρόδω ότι το κείμενο αυτής της απάντησης του κ. Υπουργού στην Ε.Ε. δεν έχει δοθεί ακόμη στους συλλόγους αλλά κρατιέται ως «μυστικό» στα χέρια κάποιων, ενδεικτικό και αυτό του πόσο είναι σύμφωνη με το αίτημα για ξεκάθαρη άρνηση….. Τέλος, ποια βασιμότητα έχει η πρόσκλησή του για διαπραγμάτευση, όταν πλέον πρέπει να απαντηθεί η δεύτερη αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε., που αφορά το σύνολο των διατάξεων για την «απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος, όχι μάλιστα από τον ίδιο, αλλά από τον γνωστό κ. Υπουργό των Οικονομικών;

 

All rights reserved. Copyright 2006-2014 spdl.gr. Designed & developed by IRiS Design. Checked at January 2014.