Αρχική Δραστηριότητα Διάφορα - Ομιλίες Η απόφαση της Ολομέλειας για πανελλαδική αποχή
Η απόφαση της Ολομέλειας για πανελλαδική αποχή PDF Εκτύπωση E-mail

Του Δημήτρη Κατσαρού

Η απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που έγινε στα γραφεία του Δ.Σ.Α. την 28-05-2010 χαιρετίστηκε από πολλούς ως μεγάλη νίκη του γνήσιου δικηγορικού συνδικαλισμού. Καμιά σχέση με ανούσιες παλαιότερες συνάξεις. Πολύ περισσότερο με την Ολομέλεια της 26-04-2010 που έγινε στην Αθήνα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (!) παρουσία του κ. Υπουργού. Όλοι γνωρίζουμε πλέον τι έγινε και τι προέκυψε σε εκείνη την ανεκδιήγητη Ολομέλεια. Είναι γνωστά τα όσα απαράδεκτα έλαβαν χώρα, δυστυχώς και εξαιτίας  αφέλειας και ανεπάρκειας συνδικαλιστικής. Κάποιοι είχαν γοητευθεί από τις υποσχέσεις δήθεν δεσμεύσεις του Υπουργού και του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Διακήρυσσαν υπερηφάνως ότι ο Υπουργός είναι μαζί μας και ασπίδα μας!!!. Όλα αυτά στις 26-04-2010 και παρότι είχε προηγηθεί το στραπάτσο του ΦΠΑ, όπου κάποιες πάλι πολύ υψηλές «δεσμεύσεις» αποδείχθηκαν αέρας κοπανιστός γιατί το οικονομικό επιτελείο είχε άλλη γνώμη τελικά…Αλλά αυτή η πίστη στις υπουργικές και όχι μόνον «δεσμεύσεις» συνεχίστηκε και μετά την 27-04-2010. Όταν ήδη είχε ψηφιστεί νύκτωρ ο Ν3844/2010 [οδηγία Μπολκενστάιν] για την οποία είχε διαβεβαιωθεί αρμοδίως η Ολομέλεια την προηγούμενη ότι δεν υπήρχε θέμα…Όταν ακολούθησε και ο Ν 3845/2010 δηλ. το Μνημόνιο Ελλάδος –Τρόικας για το οποίο ουδεμία αναφορά έγινε στην Ολομέλεια εκείνη.

Ευτυχώς τότε κάποιοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Έκαμαν αυτό που επιτάσσει η συνδικαλιστική τους αξιοπρέπεια. Ήταν διαβασμένοι και  γνώριζαν για ποιο λόγο και για ποια ζητήματα βρίσκονταν στην Ολομέλεια. Διατύπωσαν την άποψή τους η οποία αν και μειοψηφία ήταν θεμελιωμένη και δεν άργησε να επιβεβαιωθεί με οδυνηρό τρόπο. Στη συνέχεια μίλησαν  οι Γ. Σ των συλλόγων όπου αποκαλύφθηκε η παγίδα η οποία είχε στηθεί σε βάρος των δικηγόρων και το αίτημα για αφύπνιση και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, έγινε διάσπαρτο σε όλη την Ελλάδα.  Σιγά –σιγά συγκροτούνταν ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα των συλλόγων μέσα από το οποίο εκφράζονταν οι δικηγόροι όλης της χώρας. Η απόφαση της Γ.Σ. του Δ.Σ.Λ. της 05-05-10 και η εν συνεχεία σύμφωνη προς αυτή του ΔΣ με την οποία ο σύλλογος υιοθέτησε την εισήγηση των οκτώ συλλόγων, λειτούργησε όχι αθροιστικά αλλά πολλαπλασιαστικά, αποδεικνύοντας ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να αναπτύξει ουσιαστική και πρωταγωνιστική παρουσία στα συνδικαλιστικά πράγματα του κλάδου.

Έτσι στην Ολομέλεια της 28-05-2010 που αποφασίστηκε η πανελλαδική αποχή από 01-06-2010 ως 04-06-2010 επήλθε αναστροφή του κλίματος παρά την αντίδραση ορισμένων οι οποίοι δυστυχώς φαίνεται να έχουν  ξεπερασθεί  από τα πράγματα. Έγινε πραγματικός διάλογος και τέθηκε η κατάσταση όπως έχει μετά την ψήφιση των Ν3844,3845/2010 και αποφασίστηκε ότι η μόνη διέξοδος είναι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ελπιδοφόρα λοιπόν η απόφαση της Ολομέλειας αυτής. Ωστόσο όλα είναι μπροστά και μάλιστα τα δύσκολα…      

 

All rights reserved. Copyright 2006-2014 spdl.gr. Designed & developed by IRiS Design. Checked at January 2014.