Αρχική Δραστηριότητα Διάφορα - Ομιλίες Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΠΕΡΙ «ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΥ» (εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΠΕΡΙ «ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΥ» (εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ) PDF Εκτύπωση E-mail

Επαρκές το νομικό οπλοστάσιο, εγγυητής ο ρόλος του συνηγόρου

«Εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη» συνιστά ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και επικεφαλής της παράταξης «Σύγχρονη Πρόταση Δικηγόρων» κ. Δημήτρης Κατσαρός, με αφορμή το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, που παραπέμπει με κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος εννιά άτομα για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008 στη Λάρισα.
Σχολιάζοντας την υπόθεση, μετά από ερώτημα της «Ε», επισημαίνει ότι το βούλευμα έχει πολλαπλή και διδακτική σημασία και αναλυτικά αναφέρει: «Ενόψει και της ευρύτερης διάστασης που έλαβε η συγκεκριμένη υπόθεση στην πόλη μας, το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας έχει πολλαπλή και διδακτική σημασία. Η κρίση του σε σχέση με τις κατηγορίες που αποδόθηκαν αρχικά, καθιστά επίκαιρο το πρόβλημα της αξιοπιστίας του τρόπου συλλογής του αποδεικτικού υλικού από μέρους των διωκτικών αρχών, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση αποτέλεσε τη βάση για επικίνδυνες παραμορφώσεις στο στάδιο της ανάκρισης. Παράλληλα αποδεικνύει ότι το ποινικό οπλοστάσιο ήταν επαρκές για τη δίωξη οιασδήποτε τυχόν αξιόποινης συμπεριφοράς και δεν ήταν αναγκαία η υπαγωγή σε διατάξεις η θέσπιση των οποίων συνάντησε οριακή αποδοχή.
Αναδεικνύει το θεσμικό ρόλο του φυσικού συνηγόρου ως εγγυητή των συνταγματικών δικαιωμάτων του κάθε πολίτη, ο οποίος δικαιούται να δικαστεί με βάση τις αρχές της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου της αθωότητας, το οποίο ισχύει για κάθε κατηγορούμενο και όχι ανάλογα με το ποιος είναι αυτός και βέβαια μέχρι την αμετάκλητη δικαστική κρίση. Επιβεβαιώνει ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται στα δικαστήρια, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους και ότι δεν πρέπει να προδικάζεται η κρίση της, αλλά να αφήνεται απερίσπαστη και ανεπηρέαστη.
Εμπιστοσύνη λοιπόν στη Δικαιοσύνη, παρότι πορεύεται μόνη και διαχρονικά αβοήθητη, χάρις στο φιλότιμο των εργαζομένων στο χώρο της και παρά τις γνωστές -και απαράδεκτες για ευρωπαϊκή χώρα- υλικοτεχνικές και σε ανθρώπινο δυναμικό ελλείψεις. Σε καιρούς χαλεπούς και γενικής έκπτωσης πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί ελπίδα για τον πολίτη, ο οποίος έχει δικαίωμα εύκολης πρόσβασης σε αυτή χωρίς επιβαρύνσεις. Πολύ περισσότερο χωρίς έμμεσους φόρους, χωρίς ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες που αποκλείουν τον οικονομικά αδύναμο και ακυρώνουν το δικαίωμά του, το οποίο ωστόσο είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».
Ε.Ρ.

 

 

All rights reserved. Copyright 2006-2014 spdl.gr. Designed & developed by IRiS Design. Checked at January 2014.