Αρχική Δραστηριότητα Εκδηλώσεις Εκδήλωση ετήσιου απολογισμού 12.05.2009 (ομιλία Δ. Κατσαρού)
Εκδήλωση ετήσιου απολογισμού 12.05.2009 (ομιλία Δ. Κατσαρού) PDF Εκτύπωση E-mail

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε πολύ  ευτυχείς που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και βρίσκεστε σήμερα σ’ αυτή την εκδήλωση. Μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός αυτό, σε μια εποχή μάλιστα που η συμμετοχή σε εκδηλώσεις και η διαμόρφωση άποψης μέσα απ’ αυτές δεν είναι ιδιαίτερα σύνηθες γεγονός.
Είναι αλήθεια, ότι μια τέτoια εκδήλωση από συνδικαλιστική έκφραση του συλλόγου μας γίνεται για πρώτη φορά στη Λάρισα, στο Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας ακριβέστερα. Αμέσως μετά τις δικηγορικές εκλογές του 2008 και με δεδομένο το αποτέλεσμα,  η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ προέβη σε τρεις δημόσιες δηλώσεις: Η πρώτη έλεγε ότι θα είμαστε παρόντες στο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας. Η δεύτερη ότι η παρουσία μας αυτή θα είναι διακριτή. Και η τρίτη ότι η ανάληψη των τριών αξιωμάτων του προεδρείου του ΔΣ δηλ. του αντιπροέδρου, του Γ. Γραμματέα και του Ταμία, συνιστά μια καθαρά συνδικαλιστική πράξη με σημαντικό περιεχόμενο και νόημα η οποία δηλώνει την απόφασή μας, να ανταποκριθούμε από εμφανή θέση ευθύνης στη βούληση των συναδέλφων, όπως αυτή εκφράστηκε στις τελευταίες εκλογές.
Σήμερα με την εκδήλωσή μας αυτή και αφού πέρασε ένας χρόνος λειτουργίας του ΔΣ, με τον απολογισμό της δράσης μας ενώπιόν σας, είμαστε συνεπείς προς τις παραπάνω διακηρύξεις, αποδεικνύοντας ότι αυτές δεν ήταν λόγια. Όπως δεν ήταν λόγια και οι προγραμματικές θέσεις που παρουσιάσαμε προεκλογικά και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά μας,  το οποίο έχετε στα γραφεία σας ακόμα και όποιος δεν το έχει μπορούμε να τον προμηθεύσουμε προκειμένου να διαπιστωθεί η συνέπεια λόγων και έργων.

 

Η Σύγχρονη Πρόταση Δικηγόρων προσπαθεί και κάνει πράξη τον αγωνιστικό -διεκδικητικό δικηγορικό συνδικαλισμό, με προγραμματική και συντονισμένη δράση. Παλεύει για την επίλυση των προβλημάτων, μέσω της γνώσης και μελέτης αυτών, της υποβολής προτάσεων και παρεμβάσεων και όχι με τον ανέξοδο και παρωχημένο καταγγελτικό λόγο. Μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Δ.Σ που προέκυψε από τις εκλογές του Φεβρουαρίου 2008, έχει κάνει δεκάδες προτάσεις και παρεμβάσεις, σε όλους τους θεματικούς άξονες της συνδικαλιστικής μας δράσης. Προτάσεις και παρεμβάσεις,  που έγιναν αποφάσεις του ΔΣ συχνά ομόφωνες, για μια σειρά ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους, το σύλλογό μας, τη δικαιοσύνη αλλά και τους πολίτες γενικότερα. Είναι εύκολο να ανατρέξετε στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του ΔΣ και θα δείτε με μεγάλο ενδιαφέρον ότι η ατζέντα ήταν διαμορφωμένη από θέματα, προβλήματα και ζητήματα ουσιαστικά και καίρια, που έθετε με αιτήματά της η Σύγχρονη Πρόταση Δικηγόρων και οι σύμβουλοί της. Μπορείτε να δείτε ακόμη την επιμέλεια και τη σοβαρότητα αντιμετώπισης των θεμάτων μέσα από  τη συλλογική λειτουργία μας όπως αυτή εκφράστηκε από τις πολλές  έγγραφες εισηγήσεις μας προς το ΔΣ. Σήμερα για λόγους οικονομίας χρόνου, ενδεικτικά και μόνον  θα σας παρουσιάσουμε τις προτάσεις και παρεμβάσεις μας κατά θεματικό άξονα δράσης.
 
-Η αναβάθμιση της λειτουργίας του ΔΣ αποτέλεσε για μας την πρώτη, την βασική προσπάθεια στο χρόνο που μας πέρασε μετά τις δικηγορικές εκλογές. Μια προσπάθεια που κατέτεινε στο να γίνει το ΔΣ το πραγματικό, το μόνο μετά τη Γενική Συνέλευση, όργανο λήψης αποφάσεων. Μέσα από τη συντεταγμένη λειτουργία του, με συγκροτημένη και επεξεργασμένη συλλογικά κατάθεση προτάσεων, με επιθυμητή ανταλλαγή απόψεων και συνακόλουθη λήψη αποφάσεων στα πρότυπα των συλλογικών οργάνων.
Μια τέτοια προσπάθεια ασφαλώς και ήρθε σε αντίθεση με νοοτροπία και πρακτικές προχειρότητας, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά υποβάθμιση της λειτουργίας του Δ.Σ. Μια νοοτροπία που περίπου έλεγε, ότι ο καθορισμός των θεμάτων στην ημερήσια διάταξη είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Προέδρου, ο οποίος την καταρτίζει όπως –όπως, λίγο πριν τη συνεδρίαση και αν ξέχασε και κάτι μπορεί να το παρεμβάλει άσχετα και εκτός αυτής, στη διάρκεια μιας παρατεταμένης, κουραστικής και αναποτελεσματικής συζήτησης που καθ’ υπερβολήν μεν αλλά θα μπορούσε να λεχθεί, ότι έφευγες χωρίς να θυμάσαι καν τι έχεις συζητήσει…. Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ εξαρχής εναντιώθηκε σ’ αυτή τη πρακτική και στο βαθμό της θεσμικής της δυνατότητας, επέβαλε ένα άλλο, παραγωγικό, τρόπο συζήτησης και λήψης αποφάσεων. Τούτο διότι μια τέτοια πρακτική, απαξίωνε τις συνδικαλιστικές συνιστώσες του συλλόγου, τις οποίες από υπεύθυνες συλλογικότητες, τις καθιστούσε  μια χαλαρή συντροφιά, η οποία είχε εξαντλήσει την συνδικαλιστική της παρουσία, στην  επαναλαμβανόμενη ρητορεία της τριάντα μέρες πριν τις εκλογές.  


-Η Προάσπιση του θεσμικού ρόλου του δικηγόρου ήταν η κυρίαρχη προτεραιότητά μας στη διάρκεια του χρόνου που μας πέρασε. Όταν και όπου και από οποιονδήποτε αυτή αμφισβητήθηκε. Με προσπάθεια διαμόρφωσης άποψης μέσα στο ΔΣ, ότι ο  Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας δεν μπορεί να είναι απλός και παθητικός δέκτης  των αρνητικών εξελίξεων με εκ των υστέρων αντιδράσεις. Αλλά μέσα από

προτεινόμενους κάθε φορά  και κατά το δυνατόν αποτελεσματικούς τρόπους επιδιώξαμε να περάσουμε το μήνυμα, ότι το ΔΣ δεν διαπραγματεύεται εκπτώσεις στο θεσμικό ρόλο του Δικηγόρου.  

Στην περίπτωση του γνωστού και απαράδεκτου εγγράφου του Διευθύνοντα το Πρωτοδικείο προς τις γραμματείες για περιορισμένη και υπό όρους είσοδο των δικηγόρων στα γραφεία του Δικαστικού Μεγάρου, προτείναμε και αποφασίστηκε ομόφωνα ο γνωστός και δημόσιος τρόπος καταγγελίας που όλοι είδατε στο Δικαστικό Μέγαρο και συνέβαινε για πρώτη φορά και ο οποίος αποδείχθηκε αποτελεσματικός αφού άμεσα σχεδόν αποκαταστάθηκε η νομιμότητα.

Στη περίπτωση του Προεδρεύοντα Εφέτη, ο οποίος σε συνεδρίαση του Ποινικού Εφετείου Πλημμελημάτων, παραβίασε τη σειρά του εκθέματος με αποτέλεσμα την ερήμην  του πολίτη εκδίκαση της υπόθεσής του και την απαξίωση του ρόλου του δικηγόρου, θεμελιώσαμε με εμπεριστατωμένη εισήγηση προς το ΔΣ την ευθύνη του Δικαστή και με ομόφωνη απόφαση του ζητήθηκε η απόδοση των πειθαρχικών ευθυνών από τα αρμόδια  όργανα.

Μετά από διαμαρτυρίες συναδέλφων για προσβλητική προς τους πολίτες και τους δικηγόρους συμπεριφορά της Προϊσταμένης του Κτηματολογικού Γραφείου Τίρναβου, της αμέσως προηγούμενης δηλαδή από αυτή που είναι τώρα, θέσαμε προς συζήτηση το ζήτημα στο ΔΣ. Μετά από πρότασή μας αποφασίστηκε ομόφωνα και κατέστη σαφές στην ίδια με επιστολή –τελεσίγραφο, ότι θα πρέπει άμεσα να μεταβάλει συμπεριφορά στα πλαίσια  μιας θεσμικής αμοιβαίας συνεργασίας προς όφελος των πολιτών.

-Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, ήταν ένα άλλο πεδίο  δράσης της ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ. Έγκαιρα και με λεπτομερή πολυσέλιδη εισήγησή μας προς το ΔΣ προτείναμε, ποια θα είναι τα στοιχεία της φυσιογνωμίας του συλλόγου μας, που θα πρέπει να αναδειχθούν, δηλ. το επιστημονικό του κύρος, η συνεισφορά του στην άνοδο του επιπέδου και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, η διαχρονική υπηρέτηση των αξιών της ΠΑΤΡΙΔΑΣ, της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, των ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, η συμβολή του στη κεντρική πολιτική, στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς.

Οι προτεινόμενες με τις εισηγήσεις μας εκδηλώσεις αποφασίστηκαν ομόφωνα και για κάποιο χρονικό διάστημα προσπαθήσαμε να δώσουμε στη Λάρισα και τη κοινωνία της το στίγμα του πρώτου επιστημονικού φορέα με αναφορές και ομιλίες για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη κεντρική εκδήλωση Νομαρχίας και Δήμου, για τα ναρκωτικά, για το περιβάλλον για τον πολιτισμό, με τη συναυλία βυζαντινής μουσικής, με τις βραβεύσεις  δικηγόρων και άλλες. Επίσης εισηγηθήκαμε και αποφασίστηκε ομόφωνα το πλαίσιο με βάση το οποίο ανέλαβε την επιμέλεια συγγραφής βιβλίου για τα 100 χρόνια του συλλόγου μας ο συνάδελφος Αριστείδης Παπαχατζόπουλος.

-Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του συλλόγου μας , αναδείξαμε ζητήματα που απασχολούσαν από νομικής πλευράς ομάδες συμπολιτών μας, όπως αυτό του Αθλητικού Νόμου, το οποίο εισηγηθήκαμε στο ΔΣ και με ομόφωνη απόφασή του έγινε εκδήλωσή του με τους προτεινόμενους ειδικούς ομιλητές και άμεσα τα πορίσματα της ημερίδας θα τεθούν από το ΔΣ του συλλόγου υπόψη των αρμοδίων για την τροποποίηση του νόμου.

Η διαφύλαξη της δικηγορικής ύλης ήταν ένα άλλο κεφαλαιώδες ζήτημα που ανέκυψε κατά την διάρκεια του χρόνου που μας πέρασε με αφορμή την έναρξη διαδικασίας κτηματογράφησης της πόλης μας. Ενόψει του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσίαζε από επαγγελματικής πλευράς και ειδικά για τους νέους συναδέλφους μας, με τεκμηριωμένη έγγραφη πρότασή μας η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή, αφού εκθέσαμε τους κινδύνους από τη δράση των παραδικηγορικών κυκλωμάτων, εισηγηθήκαμε αφενός μεν τον ενδεδειγμένο εκείνη τη στιγμή τρόπο δράσης ώστε να διαφυλαχθεί κατά το δυνατόν αυτό το κομμάτι της δικηγορικής ύλης, αφετέρου δε την επικοινωνιακή προσπάθεια για την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Επίσης και το σεμινάριο επιμόρφωσης των δικηγόρων για το ζήτημα αυτό που ζητούσαν οι συνάδελφοι με μεγάλο ενδιαφέρον, το οποίο αποδείχθηκε άλλωστε από την απροσδόκητα μεγάλη συμμετοχή τους, γεγονός που ανάγκασε το ΔΣ να λάβει απόφαση αλλαγής της αίθουσας ενόψει της έλλειψης χωρητικότητας  της δικής μας.

Στα μεγάλα θέματα που απασχόλησαν τον κλάδο πάντα υπήρχε συλλογικά διαμορφωμένη η θέση μας με επιχειρήματα για τον τρόπο δράσης αλλά και την ενημέρωση των συναδέλφων. Υπενθυμίζουμε την ανταπόκρισή μας, στο αίτημα των συναδέλφων για ενημέρωση στο ζήτημα του νέου ασφαλιστικού νόμου, αφού με πρότασή μας αποφασίστηκε από το Δ.Σ, η διοργάνωση  εκδήλωσης με εισηγητές τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ασφαλίσεων Δημοσθένη Μαμμωνά και τον εκφραστή του αντιλόγου στο ζήτημα αυτό, καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Αντώνη Μανιτάκη.
     

Στο ζήτημα της επαγγελματικής καθημερινότητας προσπαθούμε να επιτύχουμε τη βελτίωσή της με συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.  Καταρχήν μας απασχόλησε  η επανίδρυση της ιστοσελίδας  του συλλόγου μας, ενόψει και των εντόνων αιτημάτων των συναδέλφων προς τούτο. Συνάδελφοι οι οποίοι θεωρούν και σωστά, απαράδεκτο να μην έχει ο σύλλογός μας ιστοσελίδα, αντάξια ενός μεγάλου συλλόγου που θα διευκολύνει σημαντικά την επαγγελματική τους καθημερινότητα. Όταν μάλιστα πολύ μικρότεροι φορείς και συλλογικότητες έχουν τις δικές τους αξιόλογες ιστοσελίδες. Αφού θέσαμε τέρμα σε προχειρότητες και μεμονωμένες πρακτικές του παρελθόντος, ζητήσαμε από το ΔΣ με συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις, να προχωρήσουμε συντεταγμένα πλέον στη δημιουργία του ιστότοπου του συλλόγου. Με μια πρώτη εισήγησή μας η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα καθορίστηκε από το ΔΣ αφενός μεν ο τρόπος ανάδειξης του κατασκευαστή μέσα από διάφανη δημόσια διαδικασία μειοδοτικών προσφορών, ενώ συγκροτήθηκε επιτροπή η οποία αξιολόγησε τεχνικά τις προσφορές και μετά την ανάδειξη του μειοδότη, ανέλαβε την παρακολούθηση της εκτέλεσης και παράδοσης του έργου. Ακολούθησε δεύτερη εισήγησή μας και αποφασίστηκε από το ΔΣ ποιο θα είναι το οργανόγραμμα διαχείρισης –συντονισμού- τροφοδοσίας του ιστότοπου. Σύντομα και με ανακοίνωση του ΔΣ θα πληροφορηθούν επίσημα οι συνάδελφοι την έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, ο οποίος εισέρχεται ελπιδοφόρα πλέον στη διαδικτυακή εποχή.       

Στα πλαίσια της δράσης μας στα ζητήματα της καθημερινότητας εισηγηθήκαμε και αποφασίστηκε ήδη η αντιμετώπιση δυο άλλων προβλημάτων η επίλυση των οποίων βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα, δηλ. της εγκατάστασης του φωτοτυπικού μηχανήματος στον 4ο όροφο, αλλά και τα ζητήματα της ευχερέστερης εκδίκασης των υποθέσεων εκουσίας δικαιοδοσίας, τακτικής του μονομελούς καθώς και της μη συμμετοχής του Προέδρου Υπηρεσίας σε ακροατήρια όταν εκτελεί την υπηρεσία του. Hδη μετά από συζήτηση στο Δ.Σ ζητήθηκε από τον Διευθύνοντα το Πρωτοδικείο, η τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των συνεδριάσεων των Δικαστηρίων καθώς και η υποβολή των αιτημάτων αναβολής [άρθρο 349 ΚΠΔ] κατά την έναρξη της ποινικής διαδικασίας, διότι παρά τα συμφωνηθέντα παρατηρούνται φαινόμενα και τάσεις καταστρατήγησης. Επίσης μετά τη συζήτηση του θέματος  προτείνεται από το ΔΣ, για την τακτική Μονομελούς, προεκφώνηση όλων  των υποθέσεων [Α,Β, Γ πιν.] τακτικής Μονομελούς στις 10π.μ. ενώ μετά την προεκφώνηση και ενόψει της αδυναμίας ταυτόχρονης συζήτησης των υποθέσεων όλων των πινακίων, συζήτηση αυτών του πινακίου Γ στις 12μμ. Για τις υποθέσεις εκουσίας Μονομελούς προτείνεται για το πινάκιο Β [διαζύγια] εκφώνηση και συζήτηση [από ένα Δικαστή] στις 11π.μ. πινάκιο Α εκφώνηση και συζήτηση στις 11:30π.μ, κτηματολόγιο, εκφώνηση και συζήτηση στις 12:30μ.μ

Ακόμη, με αίτημά μας και σχετική εισήγησή μας προς το Δ.Σ ήδη έχουμε ένα επίσημο βήμα από την πλευρά της Εισαγγελίας για την επίλυση του χρόνιου ζητήματος της λειτουργίας του Εισαγγελέα Υπηρεσίας μετά τις 3 το απόγευμα και την επικοινωνία του δικηγόρου με αυτόν. Μια εκκρεμότητα η οποία προσβάλει τα δικαιώματα των κρατουμένων πολιτών αλλά και πλήττει το θεσμικό ρόλο του δικηγόρου, στα πλαίσια του οποίου δεν πρέπει να παρεμποδίζεται η επικοινωνία του με τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας. Επί του ζητήματος αυτού θα υπάρξει   ασφαλώς ανακοίνωση του ΔΣ η οποία θα ενημερώνει ειδικότερα και αναλυτικά τους συναδέλφους.  

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα είμαστε ειλικρινείς απέναντί σας, αν ο απολογισμός μας δεν περιείχε και το στοιχείο της κριτικής, όταν μάλιστα υπάρχει αντικείμενο. Στο ΔΣ είμαστε εκλεγμένοι , όχι για να καλλιεργούμε τις ήδη καλές προσωπικές σχέσεις μεταξύ μας, αλλά για να διατυπώνουμε άποψη, πρόταση, λόγο και αντίλογο. Υποθέτουμε ότι έτσι μας θέλετε και εσείς. Μας εκλέγετε ως συνδικαλιστές και όχι ως δημοσιοσχεσίτες. Στα πλαίσια αυτά υπάρχει η διαφορετικότητα αντιλήψεων, δυνατοτήτων, θέσεων και βεβαίως η διαφωνία και η αντιπαράθεση. Εξάλλου έτσι λειτουργούν και πρέπει να λειτουργούν οι μαζικοί χώροι, αρκεί η οποιαδήποτε αντιπαράθεση να γίνεται με πραγματικούς όρους και όχι ψευδεπίγραφους. Η Σύγχρονη Πρόταση Δικηγόρων έφερε το καινούργιο στα συνδικαλιστικά πράγματα του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας με τον διακριτό και προγραμματικό της λόγο στο Διοικητικό Συμβούλιο. Παράλληλα όμως η δράση της, έρχεται σε αντίθεση  με τη νοοτροπία του Προέδρου, που αρκείται στη συνήθη διαχείριση των θεμάτων, χωρίς γνώση αυτών, χωρίς μελέτη, χωρίς υποβολή προτάσεων, αλλά με απλή αναφορά και μετάθεση της ευθύνης στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας! Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας του Δ.Σ, είναι διαπιστωμένη πλέον μια διαφορετική προσέγγιση ως προς τη δράση του Συλλόγου μας και συνολικά  στη στάση του Προέδρου. Μια στάση που υπακούει στη λογική της προχειρότητας, του «βλέποντας και κάνοντας», του φαίνεσθαι και της έλλειψης προτάσεων. Είναι αξιοσημείωτο, πώς σε θέματα σοβαρά που προέκυψαν κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του Δ.Σ [π.χ. Κτηματολόγιο, Δράσεις για τα 100 Χρόνια κ.α.] δεν υπήρχε θέση του Προέδρου ενώ σε άλλα [π.χ. Ασφαλιστικό] δήλωνε έλλειψη γνώσης…. Είναι προφανές ότι μια τέτοια στάση, όχι μόνον δεν λύνει προβλήματα, αλλά καμιά φορά θέτει και σε κίνδυνο ζωτικότατα συμφέροντα του κλάδου πανελληνίως.

 

Κορυφαίο παράδειγμα αυτής της νοοτροπίας, αποτέλεσε η πενθήμερη αποχή του συλλόγου μας αρχές Οκτωβρίου του 2008, όταν κανείς άλλος σύλλογος δεν απείχε σε όλη την Ελλάδα… Τούτο μάλιστα με έγερση θεμάτων  [κατάργηση νομιμοποίησης, παράσταση συμβολαίων] που απαιτούν προσεκτικό χειρισμό και συντονισμένη δράση. Σε κάθε περίπτωση μόνο ως συνδικαλιστική αφέλεια μπορεί να χαρακτηριστεί η δημόσια έγερση τέτοιων ζητημάτων, λόγω της δεδομένης ανυπαρξίας συναινέσεων στη κοινωνία. Ευτυχώς για τον κλάδο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε με απόφασή της που είχε εκδοθεί ενώ ο σύλλογός μας απείχε,!! [02-10-2008] ότι δεν συντρέχει περίπτωση αντίθεσης των κειμένων εθνικών διατάξεων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Απόφαση την οποία αγνοούσε ανεπίτρεπτα ο Πρόεδρος ο οποίος με την ψήφο του και τη πρότασή του στη Γ.Σ. τάσσονταν υπέρ της αποχής, σε αντίθεση με τους άλλους συλλόγους που είχαν ενημέρωση για τις εξελίξεις στα ζητήματα αυτά. Πολύ περισσότερο, που η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, στην οποία συμμετέχει, συνήρχετο στην Αθήνα την 03-10-2008 και έπρεπε να αναμείνουμε μέχρι τότε, χάριν της ενιαίας στάσης του κλάδου, όπως η παράταξή μας πρότεινε στο Δ.Σ και στη Γ.Σ. Πέρα από τα παραπάνω είναι ήδη γνωστό στους συναδέλφους το περιεχόμενο πρόσφατης συνέντευξης του κ. Σαμαρά στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ την οποία παραχώρησε με αφορμή την οικονομική κρίση σε σχέση με τους δικηγόρους. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς ήθελε να πει, αλλά από την συνέντευξη έβγαινε το παράδοξο συμπέρασμα ότι οι δικηγόροι της Λάρισας ανέβασαν τον κύκλο των υποθέσεών τους. Αγνοώ επίσης και ποια μεμονωμένη περίπτωση γραφείου η μεμονωμένες περιπτώσεις είχε υπόψη του ο κ. Πρόεδρος πάντως η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική και ειδικά στα συμβόλαια για το έτος 2009, που στηρίζει την επιβίωσή του ο νέος δικηγόρος. Αλλά και για το 2008 τα στοιχεία είναι επίσης απογοητευτικά. Για τους 224 συναδέλφους κάτω της πενταετίας προκύπτει ένα σύνολο 3448 παραστάσεων αστικών, ποινικών και συμβολαίων, δηλ. μέσος όρος 15παραστάσεις το χρόνο. Αν αφαιρεθούν τα συμβόλαια δηλ.1583 διπλότυπα απομένουν 1865 παραστάσεις σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, δηλ. μέσος όρος 8 παραστάσεις σε δικαστήρια και 7 παραστάσεις συμβολαίων ετησίως. 118 συνάδελφοι έχουν μονοψήφιο αριθμό παραστάσεων, 102 διψήφιο αριθμό και 4 τριψήφιο. Και αν ακόμη υποθέσουμε ότι για κάθε παράσταση πολιτική η ποινική ως αμοιβή το ποσό των 500ευρώ και για κάθε συμβόλαιο το ποσό των 300ευρώ  προκύπτει ετήσιο εισόδημα 6.100ευρώ, δηλαδή 502 ευρώ μηνιαίο εισόδημα, κοντά περίπου στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ!!! Το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε εδώ είναι ότι αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τη βελτίωση της τραγικής αυτής κατάστασης, γιατί πραγματικά δεν εξαρτάται από εμάς ή μόνον από εμάς, τουλάχιστον ας μη μιλάμε.. Η αν μιλάμε να γνωρίζουμε τι λέμε.   

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Καταλήγοντας και με αφορμή τον απολογισμό μας, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλουμε μια νέα μας προσπάθεια. Σήμερα η Σύγχρονη Πρόταση Δικηγόρων, ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της και την παρουσία της στο Δ.Σ του συλλόγου μας, εμπλουτίζει  την συνδικαλιστική δράση της με ένα μέσο απαραίτητο στην εποχή μας. Αναγγέλλει  στους συναδέλφους την ίδρυση και λειτουργία της ιστοσελίδας της. Εγκαινιάζει  την διαδικτυακή ενημέρωση και επικοινωνία με τους συναδέλφους, ανταποκρινόμενη στο επίμονο αίτημά τους για γνώση και πληροφορία στα ζητήματα του κλάδου και του Συλλόγου μας. Στο σημείο αυτό, ας μου επιτραπεί να ευχαριστήσω δημόσια τον συνάδελφο Γιάννη Τσιάμπα, μέλος του συνδυασμού μας στις τελευταίες εκλογές, ο οποίος ανέλαβε τη διαχείριση αυτής της προσπάθειας και ο οποίος αργότερα με δυο λόγια θα αναφερθεί στη λειτουργία της.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι  σε γενικές γραμμές αυτά θέλαμε να σας πούμε σήμερα με την εκδήλωσή μας. Σε όλες τις συλλογικότητες αναγνωρίζεται αυτό το δικαίωμα και μάλιστα  περιλαμβάνεται στις  υποχρεώσεις τους. Να απευθύνονται σ’ αυτούς που τους εκλέγουν και να τους λένε έτσι προχωράμε. Μόνο στη περίπτωσή μας κάποιοι δεν το αναγνωρίζουν. Ακριβέστερα ο νυν Πρόεδρος ο οποίος έχασε τη ψυχραιμία του επειδή θα γινόταν η εκδήλωση!!! Και συνέβη το πρωτοφανές. Πρίν ακουσθεί καν τι θα πούμε, εκδόθηκε ανακοίνωση –λίβελλος εναντίον μας… Γιατί; Γιατί ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας… Δεν θα πέσουμε και εμείς σ’ αυτό το ολίσθημα. Εμείς απαντάμε με το έργο  και τις προσπάθειές μας. Και καλούμε το κάθε μέλος του ΔΣ να εργασθεί μαζί μας για το καλό του συλλόγου.   

Ο απολογισμός της δράσης μας, δείχνει την προσφορά μας, αν θέλετε τη συνεισφορά μας σήμερα. Θα ήταν υπερβολικό να πιστεύει κανείς ότι μπορούμε να λύσουμε πολλά η και όλα τα προβλήματα, όταν αυτό απαιτεί και δράση άλλων. Κυρίως απαιτεί αποφασιστικότητα δράσης για την εκτέλεση των αποφάσεων του ΔΣ, προτάσεις, σκέψεις και πρωτοβουλίες που ανήκουν κυρίαρχα στο πεδίο δράσης του Προέδρου σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. Πρωτοβουλίες όμως, που δυστυχώς θα πρέπει να πω, δεν είναι ούτε τα φιλικά χτυπήματα στη πλάτη, ούτε τα χαμόγελα. Αυτά, ασφαλώς  χρειάζονται για να κάνουν μια ωραία ατμόσφαιρα που έλεγε και ο αείμνηστος  ηθοποιός, αλλά δεν λύνουν προβλήματα. Απεναντίας, καμιά φορά κρύβουν επιμελώς την ανυπαρξία θέσεων και πρωτοβουλιών για την επίλυση των προβλημάτων.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι η Σύγχρονη Πρόταση Δικηγόρων παρουσίασε σήμερα τη δράση της, το παρόν της. Ένα παρόν που πιστεύουμε εγγυάται και το μέλλον της. Ένα μέλλον, που έχει η Σύγχρονη Πρόταση Δικηγόρων και το επιφυλάσσει καλύτερο και ελπιδοφόρο για το Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας.
        
 

 

 

All rights reserved. Copyright 2006-2014 spdl.gr. Designed & developed by IRiS Design. Checked at January 2014.