Αρχική Δραστηριότητα Εισηγήσεις στο Δ.Σ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

 Προς τον κ. Πρόεδρο του Δ.Σ του Δ.Σ.Λ
 Κύριε Πρόεδρε
 Πέραν των άλλων θεμάτων που θα θέσετε προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη της τακτικής συνεδρίασης του Δ.Σ, ζητάμε να τεθούν και τα παρακάτω:
1. Εκπροσώπηση Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, σε περίπτωση κωλύματος του Προέδρου του Δ.Σ
2. Θέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας επί ζητημάτων που ανακύπτουν εκτάκτως.
3. Έγγραφα του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας προς τον τύπο.

Η συνεδρίαση να γίνει σε ημέρα, πλην της Πέμπτης [19-07-2008] λόγω της συμμετοχής μελών του ΔΣ στον ποδοσφαιρικό αγώνα της ομάδας του συλλόγου μας με αυτήν του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ   του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.   
 
     Λάρισα 17 Ιουνίου 2008
        Με τιμή
Δ.Κατσαρός
Χ.Νότας
Χ.Μπατζιανούλης
Β.Καραίσκος
Δ.Ψαρογιώργος
Σ.Καλογεράς
Τ.Τσάτσαρος
Α.Γραβάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ Δ.Σ.Λ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ

…//…
 Ιστορικό: Την Παρασκευή 13-06-2008 στις εφημερίδες της πόλης μας δημοσιεύθηκε ανακοίνωση του συλλόγου μας με επικεφαλίδα ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ενώ η ίδια ανακοίνωση αναρτήθηκε και στους πίνακες του συλλόγου. Μεταξύ των άλλων στην ανακοίνωση αυτή αναφέρεται: 1. « …Έντυπα της δήλωσης, η οποία πρέπει να συνοδεύεται και από αντίγραφο του τίτλου κτήσης του ακινήτου ή του δικαιώματος και την απόδειξη καταβολής του ανάλογου τέλους, διατίθενται από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας.» και 2. « ..Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας, στα πλαίσια αυτά διοργανώνει ειδικό σεμινάριο αποκλειστικά για τα μέλη του με θέμα «Πρώτη Φάση Κτηματογράφησης: Οδηγίες και Κίνδυνοι από τη συμπλήρωση της αρχικής δήλωσης».
 
 Προβλήματα που προέκυψαν:  Παρότι το πνεύμα της ανακοίνωσης αυτής, βρίσκεται εντός των πλαισίων της απόφασης που έλαβε το Δ.Σ στη πρόσφατη [προηγούμενη ] συνεδρίαση, εν τούτοις από τις δυο παραπάνω αναφορές προέκυψαν τα παρακάτω προβλήματα. Η αναφορά για διάθεση των εντύπων της δήλωσης από τα γραφεία του συλλόγου, πέραν του ότι δεν προβλέπονταν  ήταν και contra στην απόφαση η οποία περιελάμβανε διάταξη για αποφυγή ενεργειών συμφόρησης του μεγάρου. Επίσης η δεύτερη διατύπωση, δηλ. η λέξη «διοργανώνει» ήταν ατυχέστατη αφού έδινε δικαιολογημένα την εντύπωση ότι έχει προγραμματισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία, όταν μάλιστα συνοδεύονταν και από τιτλοφόρηση του θέματος του σεμιναρίου η οποία ήταν αυθαίρετη επινόηση του συντάκτη της ανακοίνωσης, αφού κατά την συγκεκριμένη συνεδρίαση έγινε λόγος μόνον για πρόσκληση ομιλητού της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ και ο Πρόεδρος ανέλαβε να έλθει σε επαφή με τον συνάδελφο κ. Κιτσαρά για τα περαιτέρω, χωρίς να οριστικοποιηθεί τίποτε μέχρι σήμερα. Τα παραπάνω προκάλεσαν αφενός μεν το ενδιαφέρον πολιτών για την λήψη των εντύπων από το σύλλογο, αφετέρου δε και το κυριότερο πλήρη σύγχυση στους συναδέλφους οι οποίοι αδημονώντας για την διεξαγωγή του σεμιναρίου το οποίο διάβαζαν ότι γίνεται, άσκησαν δικαιολογημένα αφόρητη πίεση στα μέλη του Δ.Σ οι οποίοι με τη σειρά τους βρέθηκαν σε δυσχερή θέση να εξηγήσουν όσα δεν μπορούσαν να εξηγηθούν.
           Εν προκειμένω, είναι προφανές ότι η ανακοίνωση αυτή, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο συντάκτης της , «έφυγε» προς τα ΜΜΕ και προς τα μέλη μας με ευθύνη του Προέδρου, διότι διαφορετικά το ζήτημα θα ήταν  πολύ πιο σοβαρό. Τα προβλήματα όμως που δημιούργησε οφείλονται στη μη τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας και ως εκ τούτου απαιτούν  θεσμική αντιμετώπιση.  

ΠΡΟΤΑΣΗ:  Εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 203παρ. 2 του Ν 3026/1954 Περί Κώδικα Δικηγόρων, σύμφωνα με την οποία «Τα έγγραφα του Συλλόγου υπογράφονται υπό του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέως, φέρουσι δε σφραγίδα έχουσαν πέριξ τον τίτλον του Συλλόγου και εις το μέσον το εθνόσημον» » σε συνδυασμό με αυτήν του άρθρου 235 παρ. 5α σύμφωνα με την οποία «..Το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται να καταρτίζει κανονισμούς και να ψηφίζει διατάξεις περί του τρόπου διεξαγωγής των εργασιών αυτού ,».
                Λάρισα 20 Ιουνίου 2008
        Με τιμή
Δ. Κατσαρός
Χ. Νότας
Χ. Μπατζιανούλης
Β. Καραίσκος
Δ. Ψαρογιώργος
Σ. Καλογεράς
Τ. Τσάτσαρος
Α. Γραβάνης
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ Δ.Σ ΕΠΙ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΩΛΥΜΑΤΟΣ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

…//…

 Ιστορικό: Την Πέμπτη 12-06-2008 στη πόλη μας έλαβε χώρα εκδήλωση –συλλαλητήριο των οπαδών της ΑΕΛ με την οποία διατρανώθηκε το αίτημά τους για παραχώρηση έκτασης προκειμένου να γίνει η κατασκευή του γηπέδου της ομάδας μας. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης αυτής εκφωνήθηκαν χαιρετισμοί -ομιλίες των φορέων που προσκλήθηκαν οι οποίοι συντάχθηκαν αναφανδόν με το παραπάνω αίτημα των οπαδών της ΑΕΛ. Έγινε γνωστό από δικηγόρους που παρέστησαν στην εκδήλωση, ότι μίλησε και ο συνάδελφος Θωμάς Παπαλιάγκας, μέλος του Διοικητικού μας Συμβουλίου  εκ μέρους του συλλόγου μας ο οποίος προφανώς ήταν μεταξύ των φορέων που έλαβαν πρόσκληση. Από αποσπάσματα που αναγνώσαμε στον τύπο της πόλης μας προκύπτει ότι το μέλος του Διοικητικού μας Συμβουλίου, ως εκπρόσωπος του συλλόγου μας είπε: «Ο δικηγορικός σύλλογος συμπαρίσταται στον αγώνα αυτόν. Η ΑΕΛ σύμβολο της αντίστασης και της επανάστασης στο ποδόσφαιρο θα ξαναενοχλήσει τους μεγάλους. Η Λάρισα δεν ζητάει δώρο το γήπεδο. Θέλει την έγκριση για να το φτιάξει μόνη της. Η τροπολογία είναι ζήτημα καθαρά βούλησης.» [Ελευθερία 13-06-2008]. ακόμη : «Σήμερα όλη η Λάρισα ζητά με βροντερή φωνή, ένα νέο γήπεδο το οποίο θα κατασκευαστεί με δικά της έξοδα χωρίς να επιβαρυνθεί η πολιτεία. Αντίθετα βλέπουμε να χαρίζονται γήπεδα σε άλλες ομάδες με χρήματα του ελληνικού λαού. Αυτό που ζητάμε είναι η τροπολογία να κατατεθεί σε ένα άλλο νομοσχέδιο, κάτι που είναι απολύτως νόμιμο. Ο δικηγορικός σύλλογος θα βρίσκεται κοντά σε αυτή τη προσπάθεια.»  [Ημ.Κήρυκας, φύλλο 13-06-2008]
 
 Προβλήματα που προέκυψαν: Ανεξάρτητα με το ποια γνώμη μπορεί να έχει ο κάθε πολίτης για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΛ αυτό όπως και όλα τα άλλα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον σύλλογό μας  ευκαιριακά και υπο το πρίσμα που το αντιμετωπίζουν φορείς ή άλλα πρόσωπα στη Λάρισα. Ας μη μας διαφεύγει της προσοχής, ότι το προκείμενο θέμα προσφέρεται τα μάλα για ψηφοθηρία, με αποτέλεσμα ποδοσφαιρόφιλοι ή μη παράγοντες και φορείς να υπερθεματίζουν σε ανέξοδους  λόγους, πρακτική η οποία πρέπει να αποφεύγεται από το σύλλογό μας. Ακόμη και αν θεωρήσουμε βέβαιο, το φερόμενο ως λογικό οι πολίτες της Λάρισας να λένε ναι στο αίτημα των οπαδών της ομάδας, μη ξεχνάμε ότι  παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, [επικεφαλής αυτών οι Αγις Παπαστεργίου, Απ.Καλογιάννης] έχουν ήδη εκφράσει διαφορετικές απόψεις επι του προκείμενου θέματος. Πέρα από τα παραπάνω, εν προκειμένω προέκυψαν ασφαλώς δυο προβλήματα μείζονος σημασίας αφού έχουν να κάνουν με την θεσμική λειτουργία του Δ.Σ του συλλόγου μας. 1ον) Εμφανίζεται ο σύλλογός μας να λαμβάνει θέση στο ζήτημα του γηπέδου της ΑΕΛ χωρίς ποτέ να έχει τεθεί το θέμα αυτό προς συζήτηση στο Δ.Σ. 2ον) Ο συνάδελφος Θωμάς Παπαλιάγκας που εκπροσώπησε το σύλλογο στην εκδήλωση αυτή, είτε ενήργησε αυτοβούλως, είτε κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο του Δ.Σ δεν είχε δικαίωμα να το κάνει, ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που υπήρχε απόφαση του Δ.Σ υπέρ του αιτήματος των οπαδών της ΑΕΛ. Επισημαίνουμε πώς τα παραπάνω έγιναν αντιληπτά από μεγάλη μερίδα συναδέλφων οι οποίοι εξέφρασαν τις έντονες διαμαρτυρίες τους, αφού πέραν της ουσίας του ζητήματος του γηπέδου της ΑΕΛ, δόθηκε η εντύπωση ότι ζητήματα που έχουν σχέση με τη θεσμική λειτουργία του συλλόγου μας, τακτοποιούνται ερήμην του Δ.Σ μεταξύ φίλων και συνεργατών. Βέβαια θα μπορούσε και αυτό να συμβαίνει, αν δεν προβλέπονταν ρητά στο νόμο [Κώδικα Περί Δικηγόρων] πως λαμβάνονται οι αποφάσεις στους δικηγορικούς συλλόγους  και πώς αυτοί εκπροσωπούνται σε περίπτωση κωλύματος του Προέδρου.

ΠΡΟΤΑΣΗ: [Θέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας επι ζητημάτων που ανακύπτουν εκτάκτως]
 Όταν ανακύπτουν ζητήματα έκτακτης αντιμετώπισης , ουσιαστικά δηλαδή αυτά που ανακύπτουν στις μέρες που μεσολαβούν μεταξύ δυο τακτικών συνεδριάσεων, πέραν της δυνατότητας του Προέδρου να συγκαλέσει έκτακτο Δ.Σ, είτε αυτεπαγγέλτως, είτε κατόπιν αιτήματος μέλους η μελών του Δ.Σ, κατά τα διαγραφόμενα στο άρθρο 234 του Ν 3026/1954 Περί Κώδικα Δικηγόρων, προτείνουμε και:
την προηγούμενη σύγκληση του Προεδρείου προκειμένου να γίνεται εκτίμηση αφενός μεν της σπουδαιότητας του θέματος αφετέρου δε της  αναγκαιότητας ή του εφικτού της συνεδρίασης του Δ.Σ και σε περίπτωση ανέφικτου αυτής τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης.
 
 ΠΡΟΤΑΣΗ:[Εκπροσώπηση Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, σε περίπτωση κωλύματος του Προέδρου του Δ.Σ]
 Α)Εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 238παρ. 2 του Ν 3026/1954 Περί Κώδικα Δικηγόρων, σύμφωνα με την οποία «Κωλυόμενον τον Πρόεδρον αναπληροί ο Αντιπρόεδρος και τούτον ο αρχαιότερος κατά την δικηγορικήν υπηρεσίαν σύμβουλος, πλήν έάν ούτος είναι ταμίας , οπότε τον κωλυόμενον Αντιπρόεδρον αναπληροί ο επόμενος κατ’ αρχαιότητα και καθεξής, εις τρόπον ώστε ουδέποτε να συμπίπτει η ιδιότης του Προέδρου και του Ταμίου εις το αυτό πρόσωπον.»
        Β)Σε κάθε συνεδρίαση στο κεφάλαιο της ημερήσιας διάταξης «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ» να γίνεται παράθεση –αναφορά των προσκλήσεων που λαμβάνει ο σύλλογος, ώστε αφενός μεν να λαμβάνει γνώση το σώμα των φορέων και των εκδηλώσεων στις οποίες προσκαλείται ο σύλλογος, ώστε σε περίπτωση που χρήζει απόφασης να λαμβάνει απόφαση και επι της θέσης που θα εκφράσει ο Σύλλογος, αφετέρου δε σε περίπτωση κωλύματος του Προέδρου να ορίζεται ο εκπρόσωπος κατά την σειρά της προαναφερόμενης διάταξης, η οποία θα τηρείται από τον Πρόεδρο αυτοπρόσωπα η δια του διευθυντού του συλλόγου και στην περίπτωση που ανακύπτει ζήτημα εκπροσώπησης στο χρονικό διάστημα μεταξύ των δυο τακτικών συνεδριάσεων.

                Λάρισα 20 Ιουνίου 2008
        Με τιμή
Δ. Κατσαρός
Χ. Νότας
Χ. Μπατζιανούλης
Β. Καραίσκος
Δ. Ψαρογιώργος
Σ. Καλογεράς
Τ. Τσάτσαρος
Α. Γραβάνης


 


 

 

All rights reserved. Copyright 2006-2014 spdl.gr. Designed & developed by IRiS Design. Checked at January 2014.