Αρχική Δραστηριότητα Εισηγήσεις στο Δ.Σ. 100 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
100 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

ΣΚΟΠΟΣ – ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ.
 
 Ως θέμα «1ΟΟ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ» δίνει από μόνο του, αφενός μεν το ιδιαίτερο βάρος που πρέπει να έχουν οι εκδηλώσεις μας, αφετέρου δε την μεγάλη προσοχή με την οποία πρέπει να σχεδιασθούν και να οργανωθούν. Τούτο διότι εν προκειμένω πρόκειται για κάτι κυριολεκτικά ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ και ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ με όλη τη σημασία των λέξεων αυτών. Για να γίνουμε πιο σαφείς, αν σκεφτόμαστε να κάνουμε εκδηλώσεις σαν και αυτές που έχουν πραγματοποιηθεί στο πρόσφατο ή στο απώτερο παρελθόν, τότε είναι καλύτερα να κατεβάσουμε από τώρα τον πήχυ των απαιτήσεών μας, να μη δώσουμε δηλαδή μεγάλη έμφαση επικοινωνιακά, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούμε προ αρνητικών σχολίων των συναδέλφων και ίσως της ευρύτερης κοινής γνώμης. Αυτό γιατί ο κοινός μέσος νους καλλιεργεί μέσα του εύλογα και αυτονόητα μεγαλύτερες προσδοκίες όταν ακούει ότι θα γίνουν εκδηλώσεις για να γιορτασθούν τα 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ. Κοντολογίς υποστηρίζουμε, πως αν πρόκειται να κάνουμε μια συνήθη  εκδήλωση με συζήτηση επί διαφόρων επιστημονικών θεμάτων, όπου θα έλθουν κάποιοι προσκεκλημένοι της θεωρίας ή της πρακτικής του δικαίου και αφού αναλύσουν τις θέσεις και αντιθέσεις τους, επικρατήσει και το γνωστό κλίμα ευωχίας συνοδεία φαγητού και ποτού, τότε αυτό ας το γνωρίζουμε από τώρα και ας  ασχοληθούν δυο –τρεις συνάδελφοι ή η αρμόδια επιτροπή και οι υπόλοιποι ας κοιτάξουμε τα σοβαρά μας θέματα. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι η προσπάθειά μας πρέπει να κατατείνει στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων ανάλογων προς το βάρος της επετείου και του φορέα και που γιατί όχι, πρώτη φορά θα γίνουν στη Λάρισα. Τούτο βέβαια όχι ορμώμενοι από κάποια εγωιστική διάθεση αλλά εξαιτίας του ότι εκπροσωπούμε τον πρώτο επιστημονικό φορέα της πόλης και τον 4ο σε δύναμη Δικηγορικό Σύλλογο της Ελλάδας, πεποίθηση την οποία ασφαλώς έχουμε εμείς η τουλάχιστον πρέπει να έχουμε, την οποία όμως  θέλουμε να συμμερίζεται και η τοπική κοινωνία, πέραν του ότι αυτό είναι μια άλλη παράμετρος την οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κατά τον σχεδιασμό της προσπάθειάς μας.  Άρα λοιπόν, πρέπει καταρχήν και πρώτα ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΣΑΦΩΣ ότι  θέλουμε εκδηλώσεις που να έχουν όντως κάτι το ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ – ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ –ΛΑΜΠΡΟ αλλά ταυτόχρονα ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ και ακολούθως να αποφασίσουμε ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα στηρίξουμε  την οργάνωση και προετοιμασία τους.   
 
      Με βάση τα παραπάνω και αναφορικά με τις επετειακές εκδηλώσεις, ο  φορέας ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ θα πρέπει να ιδωθεί αναφορικά με το χθες, το σήμερα, το αύριο,  να τοποθετηθεί δηλαδή στο χώρο και το χρόνο, αλλά και μέσα στο διαχρονικό γίγνεσθαι της κοινωνίας του Νομού της Λάρισας απ’ την οποία προέρχονταν και προέρχονται τα μέλη του. Επομένως πρέπει με τις εκδηλώσεις μας να αναδεικνύονται τα παρακάτω στοιχεία της φυσιογνωμίας του ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ:

- Το ιστορικό του βάθος   από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.
- Το επιστημονικό του κύρος  αναφορικά με την συνεισφορά του στην άνοδο του επιπέδου και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
- Τα γεγονότα –σταθμοί που αποδεικνύουν την διαχρονική υπηρέτηση των αξιών της ΠΑΤΡΙΔΑΣ, της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, των ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
- Την συμβολή του στην κεντρική πολιτική, στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς.
- Την δυνατότητα ότι και σήμερα μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη τους περιοχής και τους τοπικής κοινωνίας.
- Την εκπλήρωση της βασικής του αποστολής, που είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των δικηγόρων ως θεσμικών λειτουργών της δικαιοσύνης, για ορθή, ταχεία και ανεπηρέαστη απονομή της, αγαθό το οποίο αποτελεί διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας.
- Την προστασία και διασφάλιση των επαγγελματικών συμφερόντων των δικηγόρων ως εργαζομένων στο χώρο της δικαιοσύνης.
- Την σιγουριά ότι μπορεί στο επαγγελματικό περιβάλλον της σύγχρονης δικηγορίας, να εγγυάται τις κατάλληλες συνθήκες  για την άσκησή της από τους συναδέλφους και ειδικά τους νέους που εισήλθαν η θα εισέλθουν στον εργασιακό μας χώρο και θέλουν να παραμείνουν μαχόμενοι για τον βιοπορισμό τους.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
     Οι κύριες εκδηλώσεις μας για αυτονόητους λόγους πρέπει να γίνουν μετά τον Σεπτέμβριο του 2008 και να περατωθούν εντός του έτους 2008. Στο χρονικό διάστημα αυτό και με βάση τα παραπάνω προτείνουμε να κλιμακωθούν χρονικά και από άποψη θεματολογίας ως εξής:


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
   - 3-10-2008 [Διονύσιος Αρεοπαγίτης –Ημέρα Εορτασμού της Δικαιοσύνης].
Πέρα από τα συνήθη και διάλεξη στο Μέγαρο με θέμα «Το κοινωνικό αγαθό της Δικαιοσύνης στη σύγχρονη εποχή» η εναλλακτικά «Δικαιοσύνη και Κοινωνική Δικαιοσύνη σήμερα» με κατάλληλο ομιλητή που θα προτείνουμε.

 -Σάββατο 18-10-2008: Ημερίδα –εκδήλωση στο Μέγαρο με θέμα το οποίο έχει συνάφεια με τον κλάδο μας δηλαδή τα Ναρκωτικά και συγκεκριμένα: «Η μάστιγα των Ναρκωτικών στην περιοχή μας». Το συγκεκριμένο θέμα προτείνεται διότι απασχολεί πλήθος οικογενειών των οποίων τα παιδιά έχουν μπλέξει στα δίκτυα του λευκού θανάτου. Εν προκειμένω, στο θέμα αυτό θα πάρουν θέση και θα αναλύσουν αν έχουν προτάσεις υλοποιήσιμες οι υπεύθυνοι φορείς και υπηρεσίες της πόλης, ενώ θα γίνει προσπάθεια να αποφευχθούν οι γνωστές γενικότητες και αοριστολογίες επί του ζητήματος αυτού. Δηλαδή πέρα από εισηγητή του Δ.Σ.Λ ο οποίος θα αναφερθεί στις δικές μας προτάσεις επί του θέματος, θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους ο Δήμος Λάρισας, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, το Τμήμα  Δίωξης Ναρκωτικών, η θεραπευτική Κοινότητα, ΟΚΑΝΑ, Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ θα κληθούν και οι Δήμοι του Νομού Λάρισας  να παρέμβουν δεδομένου ότι το πρόβλημα αγγίζει ολόκληρη την περιοχή του.
 
 -Εθνική Εορτή 28ης Οκτωβρίου 1940. Να ζητήσουμε από την διοργανώτρια αρχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας, ενόψει των επετειακών εκδηλώσεων, να ενταχθούμε ενεργότερα στο πρόγραμμα αυτών. Προτείνουμε στην εκδήλωση –ομιλία που γίνεται από Νομαρχία και Δήμο παραμονές της επετείου στο ΔΩΛ, ο ομιλητής να είναι δικός μας ο οποίος στο πλαίσιο και στο καθιερωμένο πνεύμα της εκδήλωσης θα αναφερθεί και στη δράση του ΔΣΛ και σε ότι σχετικό υπάρχει από την εποχή εκείνη. Εν προκειμένω, σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις υπό σχεδιασμό εκδηλώσεις, θεωρούμε τουλάχιστον σοβαρή παράλειψη από μέρους μας  να μη καταθέτει στεφάνι ο Δ.Σ. Λ ειδικά στις δυο μεγάλες εθνικές επετείους της 28ης Οκτωβρίου 1940 και 25ης Μαρτίου 1821.
 
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008
          -Παρασκευή 14-11-2008 η Σάββατο την επομένη [βράδυ]: Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής στο ΔΩΛ από την γνωστή χορωδία στην οποία συμμετέχουν  Δικηγόροι. Η βραδιά αυτή στην οποία θα προηγηθεί ομιλία σχετική με την Ιστορία του Συλλόγου μπορεί να είναι παράλληλα και μια εκδήλωση Τιμής στους δυο εν ζωή πρώην Προέδρους του συλλόγου, ισως σε όσους διετέλεσαν μέλη του Δ.Σ, στους Δικηγόρους  που εξελέγησαν βουλευτές, Δήμαρχοι, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι και οι οποίοι βρίσκονται εν ζωή, με αναφορά και αυτών που δεν βρίσκονται εν ζωή. Επίσης να τιμηθούν δικηγόροι μέλη του συλλόγου μας–συγγραφείς, η αν υπάρχουν δικηγόροι που έχουν διακριθεί σε άλλο χώρο [π.χ τέχνη].  Στην εκδήλωση αυτή  να κληθούν και οι συνταξιούχοι συνάδελφοι ονομαστικά και τιμής ένεκεν να δοθεί και ο λόγος στον αρχαιότερο εξ αυτών ο οποίος θα αναφερθεί και θα δώσει το κλίμα των συνθηκών της παλαιάς δικηγορίας. Στο τέλος της εκδήλωσης προσφορά ποτού και ειδών κέτεριγκ στο χώρο του ΔΩΛ.

         -Σάββατο 22-11-2008.  Ημερίδα στο Μέγαρο η στο Χατζηγιάννειο με δυο θεματικές ενότητες  δηλ «Περιβάλλον και Πολιτισμός στο Νομό Λάρισας».
 Πέρα από εισηγητή του Δ.Σ.Λ, να κληθούν Νομαρχία, Δήμος, Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, ΓΕΩΤΕΕ, ΕΑΣ Λάρισας, ΣΘΕΒ, Εργατικό Κέντρο, Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους για τα σοβαρά αυτά θέματα. Είναι βέβαιο ότι μια συζήτηση για θέματα προστασίας περιβάλλοντος [Π.χ Πηνειός, Μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα από ρίψη φυτοφαρμάκων] και ανάδειξης των τοπικών πολιτιστικών πλεονεκτημάτων [Αρχαίο Θέατρο, Πινακοθήκη, αλλά και Λαικός Πολιτισμός] θα ωφελήσει και θα καταξιώσει τη θέση μας στη κοινωνία.   

 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 –ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
         ΣΥΝΕΔΡΙΟ 13-14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  [ΙΜΠΕΡΙΑΛ η άλλος κατάλληλος συνεδριακός χώρος]
 1η ΗΜΕΡΑ-
Α: ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΗΜΕΡΑ. Εισηγητής Δ.Σ.Λ., Υπουργείο Δικαιοσύνης, Αρειος Πάγος, Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων,  Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων [Μπάγιας]
 Β:ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ένα σύγχρονο ζήτημα Ποινικού Δικαίου. [νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, η Διαδίκτυο και εγκλημα, ]

 2η ΗΜΕΡΑ
 Α. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Πληθωρισμός Δικηγόρων. Ανάδειξη του Νο 1 Δικηγορικού προβλήματος και τρόποι αντιμετώπισης.
 Β. ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ [Εταιρίες, Λειτουργία Σύγχρονου Γραφείου, Σχέσεις συνεργαζομένων δικηγόρων]


 ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 Έκθεση φωτογραφίας και υλικού
 Έκθεση έργων τέχνης συναδέλφων
 Θεατρική βραδιά
 Βραδιά Μουσικής
 Χορός για τους συναδέλφους και τους προσκεκλημένους το Σάββατο την 13-12-2008 σε κατάλληλο κέντρο στη Λάρισα.
 Ένταξη των τρεχουσών εκδηλώσεων του Συλλόγου Αθλουμένων Δικηγόρων στο θέμα «100 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ»

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
 Συνεντεύξεις τύπου
          Χορηγοί επικοινωνίας [τοπικές εφημερίδες, τοπικά κανάλια]
 Αναμνηστικά [τα οποία θα δοθούν ως δώρα σε τιμώμενους ή προσκεκλημένους] αλλά και μικρά τύπου κονκάρδας ή καρφίτσας.
         Αφίσα
         Έντυπο Υλικό
 
 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
         Καλώς η κακώς ζούμε την εποχή της επικοινωνίας και της κυριαρχίας των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πώς μια εκδήλωση είναι επιτυχής όχι μόνον όταν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, αλλά και όταν προβάλλεται προς τα έξω, όταν δηλαδή την πληροφορείται ο κόσμος. Στην αντίθετη περίπτωση, έχεις αναλώσει ίσως και πολλές δυνάμεις, αλλά δεν έχεις καταφέρει να φθάσεις στην επιτυχία. Ένας τρόπος να επιτύχεις τον επικοινωνιακό στόχο της προβολής της εκδήλωσης, ο άλλος είναι τα πολλά χρήματα,  είναι να παραστούν στην εκδήλωση δημόσια πρόσωπα που «παίζουν» στα ΜΜΕ είτε εξαιτίας του σημαίνοντα θεσμικού ρόλου τους, είτε εξαιτίας του βάρους του λόγου τους. Εν προκειμένω, ασφαλώς θα προσκαλέσουμε στις εκδηλώσεις μας τις τοπικές αρχές, την κορυφαία συνδικαλιστική έκφραση του κλάδου μας, τον Υπουργό της Δικαιοσύνης, την ηγεσία της Δικαιοσύνης και είναι βέβαιο ότι τα πρόσωπα αυτά , ίσως και άλλα θα δώσουν προβολή στο εγχείρημά μας. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο για να επιτύχουμε κάτι παραπάνω , δηλαδή να δοθεί στις εκδηλώσεις για τα 100ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ το στοιχείο της ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑΣ. Αυτό θα το κατορθώσουμε αν κατά την κορυφαία εκδήλωσή μας, το Συνέδριο δηλαδή [13-14 Δεκεμβρίου] παραστεί και μιλήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Τούτο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, όταν θα διαπιστώσει αφενός μεν την σοβαρότητα του φορέα που τον καλεί, ζήτημα που έχει να κάνει όχι μόνο με το ΝΠΔΔ Δ.Σ.Λ αλλά και με την οργανωτική αρτιότητα των σχεδιαζομένων εκδηλώσεων [π.χ έγκαιρη πρόσκληση, με κατάλληλη επιστολή η οποία θα προηγηθεί ενώ μετά θα ακολουθήσει επίσκεψη του Προεδρείου]  και αφετέρου δε με την σημασία και το βάρος του θέματος [Δικαιοσύνη –Δικηγόροι]. Αυτό ακριβώς το βάρος του θέματος , η Δικαιοσύνη δηλαδή, σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, μπορεί να αποτελέσει και το μέσον για την παρουσία στην κορυφαία εκδήλωση και εκπροσώπων των κομμάτων στο ανώτερο δυνατό επίπεδο το οποίο επίσης πρέπει να επιδιώξουμε αφού ενισχύει σαφώς τον επικοινωνιακό στόχο της προβολής.  

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
 Εκδοση πρακτικών των εκδηλώσεων σε πολυτελή τόμο, ο οποίος μπορεί να πουληθεί, αλλά και να διανέμεται ως δώρο σε επισκέπτες του συλλόγου μας, επιφανή πρόσωπα κ.λ.π


        ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ-ΧΟΡΗΓΟΙ

       
        ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ [αποτελούμενη από το προεδρείο και την επιτροπή κοινωνικής δράσης] η οποία με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα εργασθεί με εντατικούς ρυθμούς για τα παραπάνω.   

Συνεδρίαση Δ.Σ του Δ.Σ.Λ της 08-05-2008

Δ.Κατσαρός
Χ.Νότας
Χ.Μπατζιανούλης
Β.Καραίσκος
Δ.Ψαρογιώργος
Σ.Καλογεράς
Τ.Τσάτσαρος
Α.Γραβάνης

 

 

All rights reserved. Copyright 2006-2014 spdl.gr. Designed & developed by IRiS Design. Checked at January 2014.