Αρχική Δραστηριότητα Εισηγήσεις στο Δ.Σ. Η Δικηγορία σε κρίσιμη καμπή - Εισήγηση για Σύγκληση Γ.Σ του Δ.Σ.Λ
Η Δικηγορία σε κρίσιμη καμπή - Εισήγηση για Σύγκληση Γ.Σ του Δ.Σ.Λ PDF Εκτύπωση E-mail
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΣ
Θέμα για την ημερήσια διάταξη
«Η Δικηγορία σε κρίσιμη καμπή-Σύγκληση Γ.Σ του Δ.Σ.Λ»

 
Προς τον κ. Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΔΣΛ.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει κορυφωθεί μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία δυσφήμισης του δικηγόρου και αμφισβήτησης του θεσμικού του ρόλου στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία. Με εργαλείο την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας, επιχειρείται η βαθμιαία αποδόμηση των βασικών μέχρι τώρα στοιχείων του Έλληνα δικηγόρου με κυρίαρχο στόχο την  βίαιη αλλαγή της φυσιογνωμίας του και τη μετατροπή του από ανεξάρτητο ελεύθερο επαγγελματία σε απλό, συνήθη εμπορικό πάροχο υπηρεσιών. Η εκστρατεία αυτή πέρα από το στόχο, έχει προφανή μέσα και συγκεκριμένη τακτική. Διαρροές καταρχήν από «έγκυρα ρεπορτάζ» δημοσιογράφων κεντρικών τηλεοπτικών μέσων σύμφωνα με τα οποία χιλιάδες (!!!!) δικηγόροι δηλώνουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο, ώστε στο τέλος να προκύψει το  θέμα, που πουλάει. «Φοροφυγάδες οι Δικηγόροι!!.» Είναι το απαραίτητο θεμέλιο, δηλ. το παραισθησιογόνο, για να σταθεί και να ευδοκιμήσει η όλη προσπάθεια. Χωρίς καμιά συζήτηση και κανένα σοβαρό διάλογο, γιατί τα περί διαβούλευσης είναι παραμύθια για πολύ μικρά παιδιά.

Ο φόβος είναι προφανής. Αν γίνει συζήτηση θα αποκαλυφθεί η πραγματικότητα η οποία δεν συμφέρει και πολύ περισσότερο δεν πουλάει. Δικηγόροι στη χώρα μας, δεν είναι μόνον αυτοί που «κοσμούν» επί καθημερινής σχεδόν βάσης τα τηλεοπτικά τους παράθυρα, φλυαρώντας επί παντός θέματος, δηλ. από εκκρεμείς στη Δικαιοσύνη υποθέσεις, μέχρι το ξεκατίνιασμα της προσωπικής τους ζωής. Αυτοί είναι πελάτες τους και πελάτες των πειθαρχικών συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων. Αν γινόταν σοβαρός διάλογος, θα προέκυπτε η πραγματικότητα της μεταβολής που συντελέστηκε στη σύνθεση του δικηγορικού κλάδου την τελευταία δεκαπενταετία.  Ο μεγάλος αριθμός των νέων συναδέλφων είναι το κυρίαρχο στοιχείο της σύνθεσης του σώματος σήμερα. Η παρουσία της γυναίκας δικηγόρου είναι εμφανέστατη, στη προσπάθειά της να ανταποκριθεί και σ’ αυτό το ρόλο, εργαζόμενη στα σκληρά ωράρια της δικηγορίας. Όλοι αυτοί, μαζί με τους παλαιότερους μαχόμενους δικηγόρους, δεν αποτελούν κάτι ιδιαίτερο ώστε να στοχοποιούνται. Είναι εργαζόμενοι όπως και οι άλλοι στη κοινωνία μας, που παλεύουν για την απόκτηση του απαραίτητου για τη διαβίωσή τους εισοδήματος, το οποίο είναι πολύ αμφίβολο αν οι πολλοί από αυτούς το καταφέρνουν. Η αλήθεια από τα στοιχεία του συλλόγου μας για το έτος 2009, είναι πραγματικά αδυσώπητη. Σύνολο παραστάσεων 27.120 [πολιτικών 16.679, ποινικών 4.762 και συμβολαίων 5.679] εκ των οποίων μόνο οι 3.320 αφορούν δικηγόρους κάτω της πενταετίας. Από τους 800 και πλέον δικηγόρους περί τους 20 έχουν μηδέν παραστάσεις, οι 142 έχουν 1 ως 5, οι 106 έχουν 6 ως 10, οι 150 έχουν 11 ως 20 παραστάσεις. Δηλ. 418 δικηγόροι, πάνω από το 50% έχουν από μηδέν μέχρι 20 παραστάσεις το χρόνο μαζί με τα συμβόλαια!!. Αν σταματήσουμε εδώ, χωρίς η κατάσταση να είναι καλύτερη παραπέρα [96 έχουν 21-30 κ.ο.κ] και υπολογίσουμε τη κάθε παράσταση [και τα συμβόλαια] με 500 ευρώ καθαρά [που είναι εξωπραγματικό για μικρομεσαία υπόθεση], τότε το ανώτερο ετήσιο εισόδημα που μπορεί να προκύψει είναι 10.000 ευρώ!!! Άρα κάτω από το αφορολόγητο ενώ το κατώτερο βγαίνει με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς σε επίπεδα πρωτόγνωρα αρνητικά. Μετά ταύτα, πειστικά μπορούμε να μιλήσουμε και για εισοδήματα κάτω από το επίδομα ανεργίας, για γενιά κάτω των 700 ευρώ, για γενιά νέων ανθρώπων που βιώνει την ανεργία, η οποία όχι μόνον δεν καταγράφεται, ούτε αναδεικνύεται αλλά απεναντίας χρησιμοποιείται για τη συσκότιση της πραγματικότητας. Να γιατί δεν συμφέρει ο σοβαρός διάλογος…

Ήδη και παρά την αποχή μας, εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση το φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει υπαγωγή των υπηρεσιών μας σε καθεστώς ΦΠΑ και όχι μόνον. Καμιά αλλαγή δεν έγινε δεκτή στα σημεία που αφορά δικηγόρους, αν και έγιναν προτάσεις. Παρότι η κοινοτική οδηγία δεν υποχρεώνει την πολιτεία και  ο ΦΠΑ αποτελεί αποδεδειγμένα επιβάρυνση του αδύναμου πολίτη, η οποία  ουσιαστικά τον εμποδίζει από την απόλαυση του αγαθού της Δικαιοσύνης. Τώρα τελευταία παίζει με διαρροές και «έγκυρα ρεπορτάζ» ένα άλλο θέμα. Ανακαλύπτουμε έκπληκτοι ότι η δικηγορία είναι κλειστό επάγγελμα!! Μετρήθηκε μάλιστα πώς αν ανοίξει, (;) θα ανεβεί το ΑΕΠ (!!!) και ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας!!! Μόνον που δεν μας λένε πώς το μέτρησαν για να ξέρουμε και μείς. Είναι –λέει- στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και θα έλθει η σειρά του μετά το φορολογικό, ασφαλιστικό, αποκρατικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων κ.λ.π.

Είναι λοιπόν προφανές, ότι τα ζητήματα της δικηγορίας βρίσκονται στη πιο κρίσιμη καμπή τους την τελευταία δεκαπενταετία. Η ανησυχία, η αγωνία και ο προβληματισμός των συναδέλφων  για το μέλλον τους έχουν κορυφωθεί.

Ωστόσο και το διακύβευμα είναι προφανές. Δικηγόροι με ελεύθερη φωνή, με θεσμικό και κοινωνικό ρόλο, εγγυητές των δικαιωμάτων των πολιτών, ή απλοί πάροχοι υπηρεσιών, αν όχι άνεργοι; Αν θέλουμε δικηγόρους πραγματικά ανεξάρτητους, ελεύθερους επαγγελματίες, συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, μέσα σε δικηγορικούς συλλόγους με κύρος και αυτοδυναμία, τότε ας δράσουμε. Με συνδικαλιστική υπευθυνότητα, ενότητα και αλληλεγγύη. Να καλέσουμε την Ολομέλεια και την συντονιστική επιτροπή να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Να ενημερώσουν καταρχήν υπεύθυνα τους συναδέλφους μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις για την πορεία των προβλημάτων και στη συνέχεια να εκφράσουν την αγωνιστική  βούλησή τους, με πρωταρχική επιδίωξη, την συντονισμένη ενιαία και πανελλαδική δράση.  

Μετά ταύτα, ζητούμε να τεθεί στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων της προσεχούς τακτικής συνεδρίασης του ΔΣ για λήψη απόφασης για τα ανωτέρω και για τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών του Δ.Σ.Λ..

Παρακαλείται ο κ. Διευθυντής να προβεί στην πρωτοκόλληση της παρούσας και να διανείμει αυτήν στα μέλη της Δ.Σ. μετά της ημερήσιας διάταξης.

Λάρισα 12 Απριλίου 2010
Με τιμή
    Δ.Κατσαρός Αντιπρόεδρος του Δ.Σ
Χ.Νότας, Γ.Γραμματέας
Χ.Μπατζιανούλης, Ταμίας
Β.Καραίσκος, Σύμβουλος
Δ.Ψαρογιώργος, «
Σ.Καλογεράς, «
Τ.Τσάτσαρος, «
Α.Γραβάνης,»
 

All rights reserved. Copyright 2006-2014 spdl.gr. Designed & developed by IRiS Design. Checked at January 2014.