Αρχική Ενημέρωση Τα νέα μας Α. Γραβάνης στην εφημερίδα Larissanet: "Απευθύνομαι στους βιοποριστές και μαχόμενους δικηγόρους"
Α. Γραβάνης στην εφημερίδα Larissanet: "Απευθύνομαι στους βιοποριστές και μαχόμενους δικηγόρους" PDF Εκτύπωση E-mail

larissanet-head

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα Larissanet και στο δημοσιογράφο κ. Γιάννη Ανδρεάκη παραχώρησε ο γενικός γραμματέας και υποψήφιος για την προεδρία του ΔΣΛ κ. Αντώνης Γραβάνης, επισημαίνοντας συνοπτικά τα προβλήματα της δικηγορίας και τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να είναι υποψήφιος. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

1. Πως θα περιγράφατε την κατάσταση που βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι Λαρισαίοι δικηγόροι;

Κύριε Ανδρεάκη, είναι θλιβερό ότι ως ελληνική κοινωνία διανύουμε ήδη το όγδοο έτος της κρίσης με τη διαπίστωση «κάθε πέρσι και καλύτερα». Ο Λαρισαίος Δικηγόρος,  ελεύθερος επαγγελματίας, δεν αποτελεί εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα. Οι αλλεπάλληλες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που αθροιστικά φθάνουν το 80% του ήδη ελαττωμένου  εισοδήματος, πλήττουν τον δικηγόρο ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με μια πρωτοφανή περιστολή του ζωτικού χώρου του Δικηγόρου με σειρά μέτρων της τελευταίας οκταετίας που θεσπίζουν παράβολα και οικονομικές επιβαρύνσεις για την πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, έχουμε ελλείψεις σε βασικές υποδομές, ενώ φυσικά υπάρχει τρομακτική υστέρηση στις ψηφιακές υποδομές, οι οποίες, υπό προϋποθέσεις, θα διευκόλυναν και θα επιτάχυναν το έργο των λειτουργών της Δικαιοσύνης. Μέσα στο αρνητικότατο αυτό περιβάλλον, ο ΔΣΛ καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να υποστηρίξει επιστημονικά και επαγγελματικά τον μαχόμενο δικηγόρο. Με συνεχείς παρεμβάσεις στο Δικαστικό Μέγαρο δημιουργήσαμε χώρους για τους δικηγόρους, ενώ με εγκατάσταση δικτύων και μέσω του ιστοτόπου μας διευκολύνεται ο συνάδελφος κατά την άσκηση των καθηκόντων του με παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Επιπλέον παρέχουμε στα μέλη μας διαρκή υποστήριξη στο γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης μας με τη διοργάνωση δεκάδων επιμορφωτικών εκδηλώσεων και συνεδρίων υψηλού επιπέδου, αλλά και με τη δωρεάν πρόσβαση σε τρεις τράπεζες νομικών πληροφοριών, γεγονός μοναδικό πανελληνίως. Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω, ότι όλα αυτά δεν έγιναν με «αυτόματο πιλότο» αλλά με διαρκή επίπονη και επίμονη προσπάθεια. Η συνέχιση και επέκταση αυτών των δράσεων σαφέστατα αποτελεί διακύβευμα των επερχόμενων αρχαιρεσιών του ΔΣΛ.

2. Από τη Λάρισα παρατηρούνται συμπτώματα «διαρροής» δικηγόρων είτε προς χώρες του Εξωτερικού, είτε προς άλλα επαγγέλματα;

Αναμφισβήτητα. Ένα από τα αρχικά συμπτώματα της κρίσης ήταν η μαζική παραίτηση από τη δικηγορία πολλών συναδέλφων που πληρούσαν τα συνταξιοδοτικά κριτήρια. Αυτό που παρατηρούμε έκτοτε, είναι η αποχώρηση πολλών νέων συναδέλφων ετησίως, ανδρών και γυναικών, οι οποίοι αναζητούν επαγγελματική διέξοδο σε εναλλακτικούς τομείς, είτε σχετικούς με το χώρο της Δικαιοσύνης (πχ συμβολαιογράφοι, δικαστικοί υπάλληλοι, δικαστικοί επιμελητές), είτε στο ευρύτερο δημόσιο, είτε στην ελεύθερη αγορά εργασίας, ενώ μια μερίδα δραστηριοποιείται πλέον επιχειρηματικά. Η αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό είναι πιο σπάνια και περιορίζεται κυρίως σε καλά αμειβόμενες θέσεις διεθνών οργανισμών, όπως η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Ως αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω διεργασιών, ο αριθμός των μελών του ΔΣΛ μειώθηκε από το 2010 ως σήμερα κατά εκατό (100) και πλέον δικηγόρους, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 15% του συνόλου των Λαρισαίων Δικηγόρων. 

3. Ποια είναι τα αιτήματα που κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να προτάξει ο δικηγορικός κόσμος;

Θεωρώ ότι πέντε είναι οι βασικοί τομείς που πρέπει να ρίξει το βάρος του το δικηγορικό σώμα: 1) Ανατροπή του σημερινού δημευτικού φορολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος, 2) Αναβάθμιση των υλικοτεχνικών και ιδιαιτέρως των ψηφιακών υποδομών των δικαστηρίων (e-justice), 3) Επέκταση προγράμματος εκδηλώσεων και δράσεων επιστημονικής μετεκπαίδευσης, 4) Διασφάλιση δικηγορικής παρουσίας σε τομείς όπου διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα του πολίτη, 5) Ενίσχυση του κύρους της Δικαιοσύνης και της λειτουργίας Κράτους Δικαίου μέσω της ακώλυτης λειτουργίας  του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος δικαστικής προστασίας του πολίτη, το οποίο έχει καταστρατηγηθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια με σειρά νομοθετικών μέτρων.

4. Θα είσαστε υποψήφιος για πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, στις προσεχείς εκλογές;

Στην ηλικία των 45 ετών και μετά από 17 έτη μάχιμης δικηγορίας, διανύω ήδη μια δωδεκαετή συνδικαλιστική πορεία με τρεις συναπτές θητείες ως σύμβουλος, ταμίας και γενικός γραμματέας του ΔΣΛ, οι οποίες συνέπεσαν με την πιο δύσκολη περίοδο του κλάδου μας, της Δικαιοσύνης και αναμφισβήτητα της μεταπολεμικής Ελλάδας.  Κατά τη διάρκεια της θητείας μου συνέδεσα το όνομά μου με σημαντικά έργα που έγιναν στο χώρο μας, με συγκεκριμένες δράσεις που διευκολύνουν τη καθημερινότητα του Λαρισαίου Δικηγόρου αλλά και με  πρωτοβουλίες που αναβάθμισαν συνολικά το status του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας σε πανελλήνιο επίπεδο. Γνωρίζω λοιπόν τα θέματα, έχω μακρά εμπειρία χειρισμών σε αρνητικό περιβάλλον και είμαι οπλισμένος με βούληση και αποφασιστικότητα να ανταποκριθώ στις υψηλές λόγω των συνθηκών απαιτήσεις και προσδοκίες των συναδέλφων. Ναι, στις εκλογές του Νοεμβρίου 2017 θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία του ΔΣΛ, υποστηριζόμενος από μια δυναμική ομάδα μαχόμενων συναδέλφων και υποψηφίων συμβούλων που εκπροσωπούν κάθε δικηγορική ηλικία. Απευθύνομαι στους βιοποριστές και  μαχόμενους δικηγόρους της Λάρισας, τα προβλήματα των οποίων κι εγώ βιώνω καθημερινά γιατί είμαι ένας από αυτούς. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα επικοινωνήσουμε εντατικότερα πλέον με τους συναδέλφους μας και θα διαπιστώσουν ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια τα σοβαρά προβλήματα της δικηγορίας.

 

(Δείτε & Διαβάστε το άρθρο στην έντυπη μορφή του)

 

All rights reserved. Copyright 2006-2014 spdl.gr. Designed & developed by IRiS Design. Checked at January 2014.