Αρχική Ενημέρωση Δελτία τύπου Ανακοίνωση Σύγχρονης Πρότασης Δικηγόρων για την κατάσταση της Δικηγορίας
Ανακοίνωση Σύγχρονης Πρότασης Δικηγόρων για την κατάσταση της Δικηγορίας PDF Εκτύπωση E-mail

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«Η Δικηγορία σε κρίσιμη καμπή-Σύγκληση Γ.Σ του Δ.Σ.Λ»

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει κορυφωθεί μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία δυσφήμισης του δικηγόρου και αμφισβήτησης του θεσμικού του ρόλου στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία. Με εργαλείο την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας, επιχειρείται η βαθμιαία αποδόμηση των βασικών μέχρι τώρα στοιχείων του Έλληνα δικηγόρου με κυρίαρχο στόχο την βίαιη αλλαγή της φυσιογνωμίας του και τη μετατροπή του από ανεξάρτητο ελεύθερο επαγγελματία –συλλειτουργό της Δικαιοσύνης σε απλό εμπορικό πάροχο υπηρεσιών.
 
Αν στη χώρα μας διεξαχθεί σοβαρός διάλογος, θα αποκαλυφθεί η πραγματικότητα η οποία δεν συμφέρει και πολύ περισσότερο δεν πουλάει. Δικηγόροι στη χώρα μας, δεν είναι μόνον αυτοί που «κοσμούν» επί καθημερινής σχεδόν βάσης τα τηλεοπτικά τους παράθυρα, φλυαρώντας επί παντός θέματος, δηλ. από εκκρεμείς στη Δικαιοσύνη υποθέσεις, μέχρι το ξεκατίνιασμα της προσωπικής τους ζωής.
 
Αν γινόταν σοβαρή συζήτηση, θα προέκυπτε η πραγματικότητα της μεταβολής που συντελέστηκε στη σύνθεση του δικηγορικού κλάδου την τελευταία δεκαπενταετία. Ο μεγάλος αριθμός των νέων συναδέλφων είναι το κυρίαρχο στοιχείο της σύνθεσης του σώματος σήμερα. Η παρουσία της γυναίκας δικηγόρου είναι εμφανέστατη, στη προσπάθειά της να ανταποκριθεί και σ’ αυτό το ρόλο, εργαζόμενη στα σκληρά ωράρια της δικηγορίας. Όλοι αυτοί, μαζί με τους παλαιότερους μαχόμενους δικηγόρους, δεν αποτελούν κάτι ιδιαίτερο ώστε να στοχοποιούνται. Είναι εργαζόμενοι όπως και οι άλλοι στη κοινωνία μας, που παλεύουν για την απόκτηση του απαραίτητου για τη διαβίωσή τους εισοδήματος, το οποίο είναι πολύ αμφίβολο αν οι πολλοί από αυτούς το καταφέρνουν.

Η αλήθεια από τα στοιχεία του συλλόγου μας για το έτος 2009, είναι πραγματικά αδυσώπητη. Σύνολο παραστάσεων 27.120 [πολιτικών 16.679, ποινικών 4.762 και συμβολαίων 5.679] εκ των οποίων μόνο οι 3.320 αφορούν δικηγόρους κάτω της πενταετίας. Από τους 800 και πλέον δικηγόρους περί τους 20 έχουν μηδέν παραστάσεις, οι 142 έχουν 1 ως 5, οι 106 έχουν 6 ως 10, οι 150 έχουν 11ως 20. Δηλ. 418 δικηγόροι, πάνω από το 50% έχουν από μηδέν μέχρι 20 παραστάσεις το χρόνο μαζί με τα συμβόλαια!!. Αν σταματήσουμε εδώ, χωρίς η κατάσταση να είναι καλύτερη παραπέρα [96 έχουν 21-30 κ.ο.κ] και υπολογίσουμε τη κάθε παράσταση [και τα συμβόλαια] με 500 ευρώ καθαρά [που είναι εξωπραγματικό για μικρομεσαία υπόθεση], τότε το ανώτερο ετήσιο εισόδημα που μπορεί να προκύψει είναι 10.000 ευρώ!!!
Κατόπιν αυτών των στοιχείων, πειστικά μπορούμε να μιλήσουμε και για εισοδήματα κάτω από το επίδομα ανεργίας, για γενιά κάτω των 700 ευρώ, για γενιά νέων ανθρώπων που βιώνει την ανεργία, η οποία όχι μόνον δεν καταγράφεται, ούτε αναδεικνύεται αλλά απεναντίας χρησιμοποιείται για τη συσκότιση της πραγματικότητας. Να γιατί δεν συμφέρει ο σοβαρός διάλογος…

Είναι λοιπόν προφανές, ότι τα ζητήματα της δικηγορίας βρίσκονται στη πιο κρίσιμη καμπή τους την τελευταία δεκαπενταετία. Η ανησυχία, η αγωνία και ο προβληματισμός των συναδέλφων  για το μέλλον τους έχουν κορυφωθεί.

Ωστόσο και το διακύβευμα είναι προφανές. Δικηγόροι με ελεύθερη φωνή, με θεσμικό και κοινωνικό ρόλο, εγγυητές των δικαιωμάτων των πολιτών, ή απλοί πάροχοι υπηρεσιών, αν όχι άνεργοι; Αν θέλουμε δικηγόρους πραγματικά ανεξάρτητους, ελεύθερους επαγγελματίες, συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, μέσα σε δικηγορικούς συλλόγους με κύρος και αυτοδυναμία, τότε ας δράσουμε. Με συνδικαλιστική υπευθυνότητα, ενότητα και αλληλεγγύη. Να καλέσουμε την Ολομέλεια και την συντονιστική επιτροπή να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Να ενημερώσουν καταρχήν υπεύθυνα τους συναδέλφους μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις για την πορεία των προβλημάτων και στη συνέχεια να εκφράσουν την αγωνιστική  βούλησή τους, με πρωταρχική επιδίωξη, την συντονισμένη ενιαία και πανελλαδική δράση.  

Μετά ταύτα, ζητήσαμε ήδη να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς τακτικής συνεδρίασης του ΔΣ εισήγησή μας για τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών του Δ.Σ.Λ..

Λάρισα 12 Απριλίου 2010
Με τιμή
Δ.Κατσαρός Αντιπρόεδρος του Δ.Σ
Χ.Νότας, Γ.Γραμματέας
Χ.Μπατζιανούλης, Ταμίας
Β.Καραίσκος, Σύμβουλος
Δ.Ψαρογιώργος, «
Σ.Καλογεράς, «
Τ.Τσάτσαρος, «
Α.Γραβάνης,»

 

 

All rights reserved. Copyright 2006-2014 spdl.gr. Designed & developed by IRiS Design. Checked at January 2014.